James Murdoch stapt op als directeur van News International

Foto AFP / Warren Allott

James Murdoch stopt als directeur van News International, de Britse uitgeverij die vorig jaar in opspraak raakte door het afluiterschandaal rond News of the World. Dat heeft het moederbedrijf News Corporation van Rupert Murdoch vanmiddag bekendgemaakt.

Murdoch was binnen News Corporation belast met de Britse krantentak en was daarmee verantwoordelijk voor titels als News of the World en nog bestaande kranten als The Sun en The Times. Volgens News Corporation geeft hij zijn positie als uitgever op om zich te gaan focussen op de tv-tak van het bedrijf.

Murdoch al jaren vooral bezig met internet en satelliettelevisie

James Murdoch is sinds 2007 verantwoordelijk voor de Europese en Aziatische activiteiten van News Corporation. Daarmee werd hij de baas van Sky Italia, Star TV en News International. Onze correspondent in Londen Titia Ketelaar schreef vorig jaar in NRC Handelsblad over Murdoch’s activiteiten op het gebied van televisie:

“James richtte zich ondertussen op internet en satelliettelevisie, waar zijn vader weinig vanaf wist. En hoewel enkele projecten stuk liepen, wist hij het slecht lopende Aziatische televisiebedrijf Star winstgevend te maken. In 2003 stapte hij over naar BSkyB, een benoeming die bij investeerders tot argwaan leidde: dit leek op nepotisme. Maar de twijfels verdwenen al snel toen hij ambitieuze doelstellingen wist te halen. Het aantal abonnees van de satellietzender steeg snel (dat zijn er nu bijna tien miljoen) en hij zorgde ervoor dat Sky een plaats veroverde op de breedbandmarkt. Daar zit volgens James de toekomst.”

News International onder leiding Murdoch geplaagd door schandalen

News International raakte de laatste jaren verschillende keren verwikkeld in schandalen. Toen James Murdoch in 2007 verantwoordelijk werd voor de uitgeverij, waren bij tabloid News of the World net een verslaggever en een privédetective tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens het afluisteren van de telefoons van medewerkers van prins William. Vorig jaar raakte News of the World en andere titels van News International opnieuw in opspraak.

    • Pim van den Dool