Iraakse politici gepantserd

De 325 Iraakse parlementsleden krijgen al een vergoeding om een legertje van dertig lijfwachten te financieren. Nu hebben ze zich allemaal ook nog een nieuw pantservoertuig toebedeeld voor een totale rekening van 60 miljard dinar (40 miljoen euro) en daarop is een storm van kritiek losgebarsten.

De stemming over de pantservoertuigen viel donderdag samen met een golf van aanslagen, waarbij zestig doden vielen. „In plaats van pantservoertuigen aan te schaffen voor 40 miljoen euro, zouden ze beter wetten kunnen aannemen om iedereen te beschermen”, zei imam Ahmed al-Safi, vertegenwoordiger van grootayatollah Ali Sistani, de hoogste shi’itische autoriteit in Irak. „Als ze voor hun leven vrezen, moeten ze maar aftreden en thuis blijven. Want het Iraakse volk is niet bereid om zijn geld te verspillen om deze parlementsleden te beschermen”, meldde commentator Tariq Maamouri.

Sommige parlementsleden worden ervan verdacht minder dan dertig lijfwachten in dienst te hebben en het geld dat ze overhouden in eigen zak te steken. Bovendien krijgen ze een maandsalaris van 7.500 euro en een stuk grond.

In reactie op alle kritiek deed parlementsvoorzitter Nujaifi gisteren een beroep op de parlementsleden het besluit over de pantservoertuigen „uit te stellen tot een moment waarop de mensen beter in staat zijn te begrijpen hoe moeilijk het werk is dat u doet”. (AFP)