Icarus anno 2012

Li Jingchun (top L), a 58-year-old farmer, works with his family members on his self-made aircraft on top of his house in Xiahe village located in Shenyang, Liaoning province February 28, 2012. The 5m long, 1.5m wide plane, mostly made of recycled iron plates, cost the aircraft enthusiast and his family two years and more than 40,000 yuan ($6,349), according to local media. REUTERS/Sheng Li (CHINA - Tags: TRANSPORT SOCIETY) REUTERS

Li Jingchun, links onderin op de foto, spuit verf op de staart van zijn zelfgebouwde vliegtuig. Twee jaar werkt de 58 jaar oude boer met zijn familieleden al aan het voertuig, op het dak van zijn huis in Xiahe, een dorpje nabij de Noord-Chinese stad Shenyang.

Het vliegtuig, met een spanwijdte van anderhalve meter en een lengte van vijf meter, is voornamelijk gemaakt van gerecyclede platen oud ijzer. Het vaartuig kostte de familie van Li volgens lokale media al meer dan 40.000 yuan (bijna 5.000 euro). Het is onbekend of het vliegtuig uiteindelijk kan vliegen.

Li is niet de enige amateur-vliegtuigbouwer. Wang Qiang, kapper in de provincie Sichuan in het westen van China, bouwde afgelopen september een vliegtuig dat in staat was hoogten van 3.500 meter te bereiken, zo bericht het blog asiancorrespondent.com. Wang, slechts gehinderd door zijn basiskennis natuurkunde van de middelbare school, begon met het ontwerpen van vliegtuigen in 2005 nadat hij er een tijdschriftartikel over las. Zijn eerst werkende vliegtuig maakte Wang binnen drie maanden, van schroot, met zelfgemaakt gereedschap.

Ook in Nederland zijn er hobbyisten met een Icarus-fascinatie. Kunstenaar Joost Conijn vloog in 2010 in zijn zelfgemaakte OK-NUL 43 via Spanje naar Afrika. Het toestel, getest en goedgekeurd in Tsjechië, haalde een maximumsnelheid van 130 kilometer. Ook Conijn bouwde zijn vliegtuig zonder technische vooropleiding, maar met aantoonbare aanleg voor natuurkunde – hij haalde ooit een 9,5 voor een schoolonderzoek.

Voertuigen die Joost Conijn eerder bouwde, zoals de Hout Auto, werden aangekocht door musea.

Kijk voor een filmpje van de vlucht van kapper Wang op http://bit.ly/zKC63K en voor een film over Conijns vliegtuig op http://bit.ly/A6v5FJ