'Het is het te gek om dromen te vertellen'

In ‘The Goonies’ zag hij dat kinderen ook acteren. Op zijn twaalfde had Tygo Gernandt zijn eerste filmrol.

None

„Ik was zes jaar toen ik in de bioscoop The Goonies van Steven Spielberg zag. Wauw, fenomenaal. Met spannende acties, diefstal en verliefdheden. Wat een wereld, zo overweldigend. Het is de film die de meeste indruk op me maakte, ik heb hem wel twintig keer gezien. Er speelden kinderen in en ik dacht: zie je wel, je kunt als kind best acteur zijn, dat wil ik ook! „Twee jaar later speelde ik voor het eerst mee in een toneelstuk en op mijn twaalfde stond ik op een filmset. Daar leerde ik de magie van de camera kennen. Ik ontdekte er ook dat je de werkelijkheid in een film kunt creëren, dat alles wat je ziet nep is. Ik kijk tegenwoordig dan ook liever naar documentaires, met werkelijke feiten. Daar leer ik van, die feiten heb ik nodig om weer goed te kunnen spelen in fictieve droomwerelden.

„Alleen naar heel goede of heel slechte films kan ik blijven kijken. Echt goede films vind ik bijvoorbeeld La vita è bella, maar ook Avatar, dat is toch een soort nieuwe bijbel en veelzeggend over onze maatschappij. Bij middelmatige films raak ik snel afgeleid en loop ik verveeld weg. „Nee, zelf speel ik heus niet in alleen maar in heel goede films. Daarvoor is er in Nederland te weinig keus als je zo werkverslaafd bent als ik. Mijn criteria om naar een film te kijken zijn anders dan mijn criteria om in een film te spelen. Ik vind het te gek om dromen te vertellen, maar sinds ik acteer neem ik ze van anderen niet meer aan. Wel bijzonder eigenlijk dat mensen de werkelijkheid die wij scheppen in een film accepteren. Bijvoorbeeld bij de film Van God Los. Dan komen ze naar me toe en zeggen dat ze zich er in herkennen en overdonderd zijn, dat vind ik te gek. Maar op mijzelf heeft een film helaas nooit meer zoveel indruk gemaakt als The Goonies destijds.”

Tygo Gernandt is te zien in de film Süskind en in het toneelstuk Spuiten & Slikken in het theater.

    • Adinda Akkermans