Gras is groener op Wembley

Bondscoach Bert van Marwijk over Wembley: „Geweldige grasmat.”

Engeland-Nederland Veronica, 20.00-23.50 uur

Wembley, Wimbledon, Twickenham, Lord’s. Bijna heilig verklaarde locaties in Londen waar een sporter rises to the occasion. Zo kun je op Wembley niet slecht voetballen, zeggen ervaringskundigen. En als het wel tegenvalt, ziet de wedstrijd er op de tribunes of op de televisie nog altijd schitterend uit.

Onooglijke bekerfinales op het oude Wembley herinneren we ons als spectaculaire krachtmetingen. De twee karakteristieke witte torens bij de ingang. De ruimbemeten, gladgeschoren en weinig bespeelde grasmat. De volle en sfeervolle tribunes. Allemaal ingrediënten voor een opgeklopte voetbalwedstrijd.

Op het nieuwe Wembley zal het vanavond niet anders zijn, als Oranje in Londen oefent tegen Engeland. Aan beide kanten veel geblesseerden of spelers die gespaard worden. Aan beide kanten veel wisselspelers die even mogen ruiken aan het heilige gras. Kortom: een oefenpotje zonder veel betekenis. Maar op Wembley krijgt een friendly game een extra lading. Smullen geblazen.

Een van de beste oefeninterlands ooit speelde Oranje op Wembley in 1977. Engeland werd weggespeeld door Johan Cruijff en Jan(tje) Peters, die twee keer scoorde. En in 1988 strooide Ronald Koeman met passes over zestig, zeventig meter. Never seen before, zeiden Britse commentatoren in koor. Dit sprankelende oefenduel bleek de voorbode van de Europese titel later in het jaar.

Dat de voetbalgeschiedenis zich moge herhalen.

    • Jaap Bloembergen