Gericht op jeugd zonder kindermuseum te zijn

Van Natuurmuseum Fryslân roemt de jury het gastvrije karakter, de kindvriendelijkheid en de doeltreffende presentatie. Het museum, dat het motto voert ‘het natuurleukste museum van Nederland’, werd in 2005 verbouwd. „Daarbij hebben we gekozen voor een natuurmuseum gericht op jeugdige bezoekers zonder er een kindermuseum van te maken”, zegt directeur Gerk Koopmans. „Alle presentaties zijn qua taalgebruik, qua variatie, vormgeving en activiteit bedoeld om de interesse van kinderen en hun begeleiders te wekken.”

In de vakantieperiodes organiseert het museum onder de leuze ‘Help Pake en Beppe de vakantie door’ activiteiten en het trekt dan zo’n 15.000 bezoekers per week.

Het Natuurmuseum Fryslân is een van de vier door de provincie Friesland gesubsidieerde musea. Koopmans: „De provincie heeft alle door haar gesubsidieerde culturele instellingen met 5 procent gekort, ons dus ook.” De exploitatierekening 2011 bedroeg afgerond 1,3 miljoen , waarvan 700.000 subsidie van de provincie en 600.000 euro eigen inkomsten.

Vorig jaar had het museum 78.000 bezoekers en was het het best bezochte museum van de provincie. Het was een uitzonderlijk jaar, legt directeur Koopmans uit. „Normaal trekken we tussen de 45.000 en 50.000 bezoekers, maar we stonden nu wel een keer in de top-55 van Nederland.” Als oorzaken noemt hij de succesvolle dino-expositie in het voorjaar en het slechte weer in de zomer. „Echt museumweer.”