Genocidewet Frankrijk is niet wettig, kleine nederlaag Sarkozy

De Franse Constitutionele Raad heeft de omstreden wet die ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelt ongrondwettig verklaard. De wet werd vorige maand, onder fel protest van Turkije, aangenomen in de Franse Senaat. Volgens het hof is de wet in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn regering gisteren opgeroepen om een nieuwe wet voor te bereiden, waarin rekening wordt gehouden met de uitspraak van de Raad. De wet zette de Frans-Turkse verhoudingen de afgelopen maanden op scherp. De Turkse premier Tayyip Erdogan noemde de Franse wet „discriminerend en racistisch” en kondigde maatregelen aan. Zo werden de economische, politieke en militaire banden met Frankrijk verbroken. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat het kabinet bijeenkomt om te kijken of de banden weer kunnen worden hersteld.

Frankrijk besloot in 2001 de moord op één tot anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Door de nieuwe wet zou het ontkennen van de genocide kunnen worden bestraft met maximaal een jaar celstraf en een boete van 45.000 euro. NRC