‘Geen beslissingen over permanent noodfonds bij eurotop’

Name: 2012-02-29T102825Z_01_PXP303_RTRMDNP_3_EUROPE-GREECE.JPG Caption: Germany's Finance Minister Wolfgang Schaeuble (C) arrives at a news conference after a Eurogroup meeting in Brussels, in this February 21, 2012 file photo. In interviews with dozens of players involved in the seven months of talks among banks, national governments, the European Union, European Central Bank and International Monetary Fund, Reuters has pieced together how the agreement - Greece's second bailout - came together and how close it came to failing. To match Insight EUROPE-GREECE/ REUTERS/Yves Herman/Files De Duitse minister Wolfgang Schaeuble (midden) op 21 februari in Brussel. Foto Reuters / Yves Herman

Er zullen morgen geen knopen worden doorgehakt over de opvolger van het Europese noodfonds EFSF, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), tijdens de europtop in Brussel.

Dat liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble tegenover persbureau Reuters weten. Volgens hem zullen de Europese leiders en ministers van Financiën de komende maand gebruiken om het ESM te bespreken. Dit permanente fonds zou al in juli 2013 in werking moeten treden en het EFSF. Het mechanisme moet ook een bankvergunning krijgen. Hierdoor krijgt het ESM toegang tot de liquiditeit van de Europese Centrale Bank, waardoor het beter in staat zou moeten zijn om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden.

Wat is het ESM ook alweer? BNP Parbibas legde het vorig nog even kort uit:

Morgen en vrijdag vindt in Brussel de eurotop plaats waar het ESM en de financiële crisis in de eurozone verder besproken wordt. Op 21 februari besloten de ministers van Financiën van de eurozone dat er nog eens 130 miljard euro wordt toegezegd aan Griekenland om het land te behoeden voor een faillissement.

Met het geld moet Griekenland in 2020 de schuld hebben teruggebracht naar 120,5 procent van het bruto nationaal product. Nu is dat nog zo’n 160 procent. Vandaag keurden Finse parlementariërs, in navolging van het Nederlandse en Duitse parlement het noodpakket voor de Grieken goed, meldt persbureau Reuters.

    • Hans Klis