Fusie vier Utrechtse literaire organisaties

Vier Utrechtse literaire instellingen gaan fuseren. Het gaat om Poëziecircus, Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU), De Nacht van de Poëzie en City2Cities. Al dit jaar zullen de instellingen gezamenlijke evenementen organiseren.

Met de fusie hopen de vier afzonderlijke Utrechtse instellingen meer kans te maken op landelijke subsidie. Volgens Michaël Stoker, de huidig zakelijk leider van SLAU en beoogd directeur van ‘Het Literatuurhuis’, zijn er op landelijk niveau veel meer subsidie-aanvragen vanuit Utrecht. Stoker:,,De kans dat vier aparte literaire instellingen aanspraak kunnen maken op een landelijke subsidie is dus minder groot dan voorgaande jaren.” Het lokale draagvlak blijft volgens Stoker groot:,,Wij hebben met het Utrechts gemeentebestuur een trouwe partner die ons in principe ook de komende jaren zal blijven subsidiëren.”

Morgen zal de meerjarenvisie van Het Literatuurhuis aan het Nederlands Letterenfonds worden aangeboden. Ondernemingsgezindheid is dit jaar in alle culturele subsidie-aanvragen een belangrijke pijler. Volgens Stoker tonen de vier Utrechtse literaire instellingen met hun actie niet alleen dat te zijn. Stoker:,,Dit partnerschap laat ook zien dat wij het ook heel goed zelf afkunnen.”

Een van de plannen is een intensieve samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, waarmee organisatorisch zal worden samengewerkt. Enkele leden van de Utrechtse letterenfaculteit zullen de komende jaren in redactieraden plaatsnemen om advies uit te kunnen brengen. Ook zal de Faculteit Geesteswetenschappen Het Literatuurhuis financieel gaan ondersteunen.

Het eerste initiatief van Het Literatuurhuis vindt al eind april van dit jaar plaats, als het internationale literatuurfestival City2Cities gepland staat. Vanaf 1 april 2013, als de fusie formeel een feit is, zal Het Literatuurhuis in totaal zo’n 75 evenementen organiseren, waaronder het NK Poetry Slam en De Nacht van de Poëzie.

    • Roderick Nieuwenhuis