Evacuatie Tokio was optie na kernramp Fukushima

Bevolking wist niet dat het land ontsnapte aan het ergste scenario.

Rotterdam. De Japanse regering heeft na de aardbeving en tsunami vorig jaar het gevaar van een nucleaire ramp gebagatelliseerd om algehele paniek onder de bevolking te voorkomen. Zij heeft overwogen om Tokio (rond 13 miljoen inwoners) te evacueren, temeer daar ze in de eerste dagen na de natuurramp geen idee had van de schade aan de kerncentrale.

Dat concludeert The New York Times op grond van een onderzoek door het Japanse instituut Rebuild Japan Initiative Foundation. „We zijn ternauwernood ontsnapt aan het worstcasescenario, maar het volk wist van niets”, zegt oprichter Yoichi Funabashi.

De organisatie interviewde de belangrijkste betrokkenen, onder wie premier Naoto Kan, die in augustus aftrad na kritiek op zijn handelen. Met dertig nucleaire deskundigen, advocaten en journalisten is in een half jaar de reactie van de Japanse regering gereconstrueerd en geëvalueerd. In juni 2011 prees het Internationale Atoomagentschap Japan nog om de indrukwekkende en goed georganiseerde reactie. Inmiddels is dat oordeel bijgesteld.

De regering deed tegenover de bevolking en het buitenland alsof ze wist dat het risico van de kernramp meeviel.

Het duurde vijf dagen voordat een legerhelikopter kon bevestigen dat een van de reactoren genoeg koelwater bevatte. Tot die tijd ging de regering ervan uit dat de reactor groot gevaar opleverde. NRC