Er zijn dagen dat hij zich waardeloos voelt

Arjen Robben is terug bij Oranje. Vanavond speelt hij op Wembley tegen Engeland. De aanvaller van Bayern München ligt in Duitsland onder vuur. Hij zou egoïstisch zijn.

Redacteur Voetbal

Katwijk. Nog geen twee jaar geleden speelde Arjen Robben (28) de WK-finale en de eindstrijd van de Champions League. De Nederlandse international nam zo op sportieve wijze revanche op zijn oude werkgever Real Madrid. Dat gold ook voor die andere Nederlandse wereldtopper: Wesley Sneijder. In de aanloop naar het EK van 2012 ligt Robben onder vuur. En ook daar dringt zich de parallel met Sneijder op. De twee zijn vaak geblesseerd en missen de vorm om bij hun clubs, Bayern München (Robben) en Internazionale (Sneijder), beslissend te zijn. De laatste keer dat ze samen met elkaar in Oranje speelden, was tijdens de WK-finale: 11 juli 2010.

Bondscoach Bert van Marwijk stelde in de aanloop naar de vriendschappelijke interland tegen Engeland – vanavond op Wembley – nuchter vast dat de situatie bij het Nederlands elftal twee jaar geleden, op weg naar het WK, er een stuk beter uitzag. „Robben en Sneijder moeten terug naar de basis”, aldus Van Marwijk.

Robben meldde zich maandag met een montere blik bij het Nederlands elftal en werkte op het veld van Quick Boys in Katwijk de hele training af. „Het voelt weer goed om bij Oranje te zijn”, zei de 53-voudige international. „Ik maak er wel eens grappen over, maar eigenlijk is het in en in triest dat ik zoveel wedstrijden heb gemist van het Nederlands elftal. Ik had op honderd interlands kunnen staan. Als je thuis zit, word je daar niet vrolijk van. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik de afgelopen twee jaar lang niet altijd naar Oranje heb gekeken. Ik had er zo de pest in dat ik het Nederlands elftal links liet liggen. De laatste interland tegen Duitsland heb ik wel gezien [3-0 verlies, red.]. Die maakte duidelijk dat er werk aan de winkel is.”

De vleugelaanvaller van Bayern München stond door een hardnekkige hamstringblessure, irritatie aan zijn schaambeen en een liesbreuk twee keer een periode van zes maanden aan de kant. Vorig seizoen maakte Robben in een reeks van veertien wedstrijden, waarin hij twaalf doelpunten maakte en tien assists verzorgde, een verbluffende comeback. Daarna liet zijn lichaam hem opnieuw in de steek. „Vooral die blessure aan mijn schaambeen was heel gecompliceerd. Sommige mensen houden daar wel een jaar last van.”

Robben mag dan teruggekeerd zijn in de basis van Bayern, pijnvrij is hij allerminst. „Tijdens de wedstrijden kan ik er goed mee omgaan. Dan zit je zo vol met adrenaline dat je de pijn bijna niet voelt. Maar tijdens trainingen is dat wel anders. Soms zitten er dagen tussen dat je je waardeloos voelt. Dan kan je gewoon niet lekker trainen en krijg ik ook geen ritme. Door de pijn kan je je niet goed bewegen. De zenuwen zijn nog steeds geïrriteerd en het prikkelt. Ik moet geduld bewaren. Ik verwacht dat ik over twee tot drie weken een heel stuk verder ben.”

Op zijn moeizame weg terug kreeg Robben de afgelopen weken ook nog eens flinke kritiek te verduren van medespelers en van clubicoon Franz Beckenbauer. Deze oud-speler en erevoorzitter van Bayern München stelde voor de televisiecamera’s vast dat Robben veel te egoïstisch is.

„Robben heeft zijn krediet en waardering wel verspeeld”, zei Beckenbauer. „Alleen al zijn reactie na een goede actie of een doelpunt: hij loopt niet naar zijn ploeggenoot die hem de voorzet heeft gegeven, maar naar de tribune om een familielid of iemand anders te begroeten. Op die manier laat hij de ploeg achter zich aan lopen.”

Robben zucht even als de kritiek van Der Kaiser ter sprake komt. „Ik lees bijna geen kranten, maar aan deze uitspraken ontkom je niet. Iedereen confronteert je daarmee. Ik stoor me daar wel aan. Het lijkt een persoonlijke oorlog te worden. Er zijn een hoop onzinverhalen de wereld in geslingerd. Ik kan er niets tegen doen. In het geval van Beckenbauer is dat een beetje lastig.”

De oud-speler van FC Groningen, PSV, Chelsea en Real Madrid is zich ervan bewust dat hij alle kritiek het beste met goed spel kan pareren. Van Marwijks suggestie dat hij misschien anders moet gaan spelen, wuift hij weg.

Robben: „Het mooie en wonderbaarlijke aan voetbal is de snelheid waarop alles in één keer om kan draaien. Als ik twee, drie keer scoor, dan is alles opeens anders en draait het uitstekend. Ik maak me dan ook absoluut niet druk om wat mensen allemaal roepen. Als voetballer moet je je keer op keer bewijzen. Niets is vanzelfsprekend. We halen echt niet zomaar de halve finale of de finale van het EK. Het zou fijn zijn als iedereen fit is. Als we met een volledige groep een goede voorbereiding kunnen draaien, dan zal je zien hoe groot de individuele kwaliteiten bij Oranje nog zijn.”

Robben wil niets weten van doemdenkers die stellen dat Oranje over over zijn hoogtepunt heen is. Dat Sneijder en Dirk Kuijt (Liverpool) bij hun clubs lang niet altijd spelen en Rafael van der Vaart (Tottenham) steeds geblesseerd is, ziet Robben als „een momentopname”. „Dat het allemaal samenkomt, lijkt me toeval. Iedereen heeft zijn goede en slechte periodes. Kijk naar Robin van Persie. Die is aan een topjaar bezig.”

    • Koen Greven