Een prijswinnende wereldsnack

Deze week heb ik me in de supermarkt staan vergapen bij het schap vol ‘maaltijddozen’. Vroeger had je alleen mixjes voor macaroni en spaghetti, maar tegenwoordig kan de consument die iets exotisch op tafel wil zetten, kiezen uit allerlei ‘wereldgerechten’, van beef Chimichurri tot kip Jambalaya. Zelf ben ik te verwend voor instant maaltijden. Wie eenmaal een eenvoudig, doch voedzaam tomatensausje heeft gemaakt voor over de pasta, haalt voor altijd de neus op voor zo’n potje voorgekruide, écht Italiaanse spaghettisaus. Maar kennelijk is er een markt voor, want de schappen puilen uit.

Mijn blik viel op een Grieks ‘wereldgerecht’, waardoor ik terugdacht aan een tienervakantie op Kreta. Eten stond toen ik zeventien was niet hoog op de prioriteitenlijst, maar tussen het geflirt en de sigaretten door, at ik dagelijks een ‘souvlaki pita’, een broodje gevuld met vlees, sla, tzatziki en een flinke dot frieten. Vreemd dat deze wereldsnack zich niet heeft weten te manifesteren tussen de shoarma en de hamburgers, want de combinatie van gegrild vlees, rauwe ui en de frisse tzatziki is prijswinnend. Dralend bij dat supermarktschap had ik de smaak (letterlijk) te pakken en dus zat er niets anders op dan thuis iets dergelijks in elkaar te flansen.

Souvlaki betekent simpelweg ‘spiesje’. Je kunt ze maken van allerlei soorten vlees, ik gebruikte kip, maar lamsvlees of varkensvlees kan ook. Snij het vlees in kleine blokjes en marineer deze een paar uur in een flinke scheut olijfolie, een eetlepel gedroogde- en wat verse oregano, twee fijngesneden knoflooktenen, het sap van een citroen en zout. Rijg de blokjes aan een paar satéprikkers en bak ze in een goed hete grillpan of op de barbecue een paar minuten aan beide kanten. Ik maakte er preikoekjes bij uit het onvolprezen Plenty! van Yotam Ottolenghi. Wie deze goddelijke koekjes ook wil maken en het boek nog niet heeft gekocht: het recept zwerft over het internet. Het sausje dat bij deze leek fritters hoort, smaakt ook erg goed bij het vlees.

Meng hiervoor de yoghurt (Ottolenghi schrijft half yoghurt, half zure room voor) met twee fijngehakte knoflooktenen, 2 eetlepels citroensap, 3 eetlepels olijfolie een snuf zout en flink wat fijngehakte peterselie en koriander. U kunt ook alle ingrediënten in een foodprocessor doen en deze laten draaien tot u een mooie groene saus heeft. Wie liever tzatziki wil maken vervangt de koriander door dille en voegt een halve geraspte komkommer toe. De komkommer wel eerst met zout bestrooien, uit laten lekken in een zeef en vervolgens hardhandig het vocht eruit knijpen. Geen wereldgerecht misschien, maar met wat sla en plat brood erbij vond ik het alles bij elkaar wél een wereldmaaltijd.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Roos Ouwehand