Een fantasiewereld van verhalen en tekeningen

Het Kinderboekenmuseum is genomineerd wegens de „sterke combinatie van inhoud en vorm, de vriendelijke service en de manier waarop kinderen worden betrokken bij het onderwerp”. Het museum bewaart objecten van kinderboekenschrijvers en illustratoren, zoals het manuscript van Dik Trom en briefjes van Annie M.G. Schmidt.

Het museum heeft een hoofdtentoonstelling, ‘Papiria’, waar kinderen zich bevinden in een fantasiewereld van verhalen, gedichten en illustraties, die wordt aangetast door Inktvraat. Door verhalen te verzinnen kunnen ze Papiria laten groeien. Voor de allerkleinsten is er ‘Kikker’, gebaseerd op de boeken van Max Velthuijs. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen, momenteel van tekenaar Thé Tjong-Khing.

De Stichting Letterkundig Museum, waarvan het Kinderboekenmuseum onderdeel is, ontvangt van het ministerie van OCW jaarlijks ongeveer 3 miljoen structureel subsidie. Naar verwachting zal er een bezuiniging van enkele tonnen plaatsvinden in de periode 2013-2016. Het museum ontving vorig jaar zo’n 46.000 bezoekers. Na een sluiting van drie jaar wegens verbouwing, werd het in maart 2011 volledig heropend.

Aad Meinderts is zowel directeur van het Letterkundig Museum als van het Kinderboekenmuseum. Het Kinderboekenmuseum heeft ook een kinderdirecteur: de negenjarige Laura van Eijk. Haar eerste officiële taak was het openen van het vernieuwde Kinderboekenmuseum. Ze ziet erop toe dat het museum genoeg leuke dingen doet voor kinderen.