dvd en web

Présumé coupable. Regie: Vincent Garenq

Dvd speelfilm

Een van de grootste gerechtelijke dwalingen in naoorlogs Frankrijk is buitengewoon indringend verfilmd onder de titel Présumé coupable. De affaire-Outreau, vernoemd naar het Noord-Franse plaatsje waar de zaak zich afspeelde, leidde in 2006 tot het instellen van een parlementaire commissie. Deze moest onderzoek doen naar het functioneren van het juridische systeem waarin Franse onderzoeksrechters zonder veel controle in hun eentje kunnen opereren. Door dit grotendeels onafhankelijke opereren zouden onderzoeksrechters in de verleiding komen snel te willen scoren met spraakmakende zaken, zoals in de zaak-Outreau gebeurde.

In 2001 werden 17 mensen opgepakt op verdenking lid te zijn geweest van een pedofielennetwerk. Een door twee onbetrouwbare figuren geuite beschuldiging die later onterecht bleek. Maar toen waren de levens van velen al vermalen door het juridische systeem. Ze zaten jarenlang onschuldig in de gevangenis en verloren huis, baan en soms ook huwelijk. Hun kinderen werden uit huis geplaatst. Een van de onschuldige verdachten pleegde zelfmoord in de gevangenis.

Deurwaarder Alain Marécaux was een van de onschuldigen. Over zijn onthutsende ervaringen schreef hij een boek, dat vorig jaar werd verfilmd met acteur Philippe Torreton in een voor een César genomineerde hoofdrol – een nominatie die afgelopen vrijdag niet verzilverd werd.

Torreton viel voor deze zware rol 26 kilo af, om op zeer authentieke wijze gestalte te kunnen geven aan Marécaux, die uit wanhoop een aantal zelfmoordpogingen deed en in hongerstaking ging. Dit is geen verhaal van een man die succesvol in opstand komt tegen het rechtssysteem, eerder een kafkaëske nachtmerrie.

Marécaux’ trieste ervaringen leveren een aangrijpende film op. Een waargebeurd verhaal dat iedereen zou kunnen overkomen. In een documentaire over Marécaux op de dvd van Présumé coupable zien we hem moeizaam in het reine komen met zijn traumatische verleden. Als hij de film ziet barst hij in tranen uit. Een ook voor de toeschouwer emotionele catharsis.

    • André Waardenburg