Duitse ex-president Wulff krijgt twee ton per jaar tot aan zijn dood

Carnavalswagen waarop Wulff staat afgebeeld als een gevallen Duitse adelaar. AFP / Patrik Stollarz

De Duitse ex-president Christian Wulff krijgt tot aan zijn dood elk jaar bijna 200.000 euro uitgekeerd van de Duitse staat. Wulff legde anderhalve week geleden zijn functie neer, omdat hij in opspraak was geraakt door corruptie-aantijgingen.

Ook heeft Wulff recht op een kantoor, een dienstauto en beveiligingspersoneel. Dat heeft het secretariaat van de bondspresident bekendgemaakt. Wulff heeft volgens het secretariaat recht op de vergoeding, omdat hij om politieke redenen heeft moeten aftreden.

In de Duitse media woedt sinds zijn vertrek echter een discussie over deze vraag. Er zijn ook staatsrechtgeleerden die menen dat Wulff geen recht heeft op het geld.

Wulff zou het parlement van Nedersaksen hebben misleid

Eind vorig jaar ontstond veel ophef toen bekend werd dat Wulff in het verleden een lening 500.000 euro zou hebben aangenomen van een bevriende zakenman. Hij zou hierover het parlement van de deelstaat Nedersaksen hebben misleid toen hij daar nog minister-president was. Het OM in de deelstaat Nedersaksen liet de dag voor zijn aftreden weten bovendien nieuwe aanwijzingen te hebben dat Wulff in het verleden vaker gunsten van bevriende ondernemers aannam.

Wat het allemaal nog veel erger maakte, was dat Wulff ook de berichtgeving over de vermeende corruptiezaak in boulevardblad Bild probeerde te verhinderen. Ook belde Wulff zondagskrant Welt am Sonntag in dezelfde periode boos op in een poging de publicatie van een artikel dat hem niet beviel te blokkeren. Beide bladen plaatsten de betreffende artikelen evengoed.

Bondsdag moet nog instemmen met regeling - formaliteit

Toen het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Hannover liet weten dat het Wulff vanwege zijn vermeende corruptie wilde vervolgen en een verzoek indiende bij het Duitse parlement om de immuniteit van Wulff op te heffen, gooide de Duitse president de handdoek in de ring.

Hij trad af na een ambtsperiode van nog geen twee jaar. Die korte periode waarin hij het (grotendeels ceremoniële) ambt bekleedde lijkt hem nu geen windeieren te leggen. Weliswaar moet de Bondsdag nog instemmen met de vergoeding, maar dat lijkt een formaliteit.

    • Niels Posthumus