Diplomaat: journaliste weigert te worden geëvacueerd uit Homs

De Franse journaliste Edith Bouvier is nog altijd in Homs, in Syrië. Dat heeft een hoge Franse diplomaat gezegd tegen NRC-correspondent in Frankrijk Dirk Vandenberghe. De Franse president Sarkozy zei gisteren dat Bouvier succesvol was geëvacueerd. Sarkozy trok zijn verklaring later op de dag in. Bouvier zou hebben geweigerd te worden geëvacueerd, hoewel zij gewond is. Ze zou bang zijn dat als alle westerse journalisten zijn vertrokken uit Homs, niets heel blijft van de stad en alle inwoners zullen worden gedood. Bij de reddingspoging zijn enkele doden gevallen. Dat zegt de coördinator van het reddingsteam. De doden zijn leden van de Syrische oppositie.

De gewonde Britse fotograaf Paul Conroy is wel geëvacueerd. Hij raakte vorige week samen met Bouvier gewond bij een bombardement door het Syrische leger. Diezelfde dag kwamen journalist Marie Colvin en fotograaf Rémi Ochlik om. VN-chef voor politieke zaken Lynn Pascoe heeft de VN-Veiligheidsraad gisteren laten weten dat de opstand in Syrië al aan ruim 7.500 mensen het leven heeft gekost. nrc