Deze man maakt straks je ontbijtje

Dit is de nieuwste ARMAR. De naam suggereert een oorlogsrobot, maar hij is voor in de keuken. Waarom een hij? Misschien omdat hij gewone keukenklusjes zo traag en onhandig uitvoert.

Toch mag hij over een week op de technologietentoonstelling CeBIT in Hannover laten zien hoe hij op commando’s en gebaren reageert. Hij pakt van alles voor je uit de koelkast. Maar het fijnste is dat als je hem voordoet hoe hij de afwasmachine moet uitruimen en het aanrecht moet schoonmaken, hij het na een tijdje zelf kan.

ARMAR rijdt rond op wieltjes en is uitgerust met diverse sensoren en stereocamera’s, waarmee hij objecten herkent en bewegingen volgt. Hij weegt circa 45 kilo. De armen en gewrichten zijn zo ontworpen dat de robot menselijke bewegingen nabootst. Het idee is dat ARMAR zich zo natuurlijk mogelijk onder de mensen begeeft. Je kunt daarom ook gewoon tegen ’m praten.

De ontwikkeling van huishoudrobots is al lang aan de gang. De robot die het meest is geïntegreerd in huishoudens is de Roomba, een eenvoudige stofzuigrobot.

Bekijk meerdere filmpjes van de keukenrobot via nrc.nl/armar