De Koran verbranden mag niet, maar begraven wel

Amerikaanse militairen verbrandden vorige week korans in een afvalkuil. Het leidde tot rellen, waarbij meer dan dertig doden vielen.

rotterdam. Bij de ophef zal waarschijnlijk hebben meegespeeld dat de daders Amerikanen waren. Maar de manier waarop met een koran wordt omgesprongen, ligt sowieso gevoelig, omdat moslims het niet alleen als heilige tekst beschouwen, maar ook als heilig object. Daarom bestaan er richtlijnen van geleerden over de vraag hoe men zich van een beschadigd exemplaar kan ontdoen (de Koran zelf geeft geen instructies).

Ritueel begraven is een mogelijkheid, bij voorkeur in linnen gewikkeld en op een plaats waar mensen er niet overheen kunnen lopen. Ook kan men de inkt van de pagina’s wissen en het lege boek weggooien. Ook veilig opbergen mag, bijvoorbeeld in een grot, en weer in doeken gewikkeld. Verbranden is volgens sommige geleerden tóch toegestaan, als het maar met de juiste rituelen gebeurt.

Sommige gelovigen gaan zo ver dat die regels gelden voor alle publicaties waar teksten uit de Koran of de naam van God in voorkomen. Zo bevat de nieuwsbrief van een moskee in Nairobi altijd de waarschuwing het krantje niet in de prullenbak te gooien, maar te versnipperen. Dat meldt de Zweedse islamgeleerde Jonas Svensson in zijn boek The Death of Sacred Texts. De Koran als e-book (IQuran) vraagt om een nieuwe aanpak, net als koranteksten op een mobieltje. Volgens Svensson is pas van de Koran sprake als de tekst op het scherm staat of uit de speakers komt.