De beste televisie van januari en februari

Met drie programma’s in de top-5 van januari en februari, en drie andere die dat bijna lukte, kun je wel zeggen dat de VPRO aardig aan het terugkomen is.

Belangrijk is daarbij de herovering van de zondagavond, die voor veeleisende televisiekijkers toch al rijk gevuld is, met bijvoorbeeld de voortreffelijke aankopen Homeland (BNN) en Breaking Bad (VPRO), en het altijd nieuwsgierig makende spervuur van Rick Nieman in Kwestie van kiezen (RTL4).

Het drieluik van Coen Verbraak Van Kooten en De Bie sloegen weer toe riep nadrukkelijk nostalgische herinneringen op aan de oude VPRO-zondag. Leuk en populair, maar weinig meer dan een aangename voetnoot bij de geschiedenis.

VPRO-evergreens zijn de langlopende series Tegenlicht en Wintergasten, beide in de afgelopen periode vrij sterk. De eerste lichtte de recessie door en imponeerde onder meer met Marije Meermans terugkeer naar het tien jaar terug failliete Argentinië, maar haalde ook de Amerikaanse pers door een interview met Lucas van Praag, hoofd corporate communications van zakenbank Goldman Sachs. Raoul Heertje sprak voor Wintergasten heel zinnig met Theodore Dalrymple, Gavin Friday en de verrukkelijk excentrieke econoom Deirdre McCloskey.

Op dramagebied haalde Lijn 32 (KRO/NCRV), een gekunsteld politiek correct mozaïek van actuele vertellingen, het niet door de topzware structuur. Uiteindelijk te licht bleken ook het sterk gestarte Dokter Deen (MAX) en Feuten (BNN). Je zou het spiegelbeelden kunnen noemen: de eerste een trage karikatuur van een warme dorpsgemeenschap, de andere een overdreven cynische blik op corporaal opportunisme.

5) College Tour (NTR). Sterk seizoen van de show met door studenten en Twan Huys bevraagde prominenten, onder wie Mark Rutte, Matthijs van Nieuwkerk en Rijkman Groenink.

4) Beatrix – Oranje onder vuur (VPRO). Scenarist Tomas Ross en regisseur Pim van Hoeve slaan opnieuw toe, iets minder romanesk en brutaal dan in Bernhard – Schavuit van Oranje. De koningin (Willeke van Ammelrooy) werd sympathieker en menselijker door deze vileine fictieserie.

3) 24 uur met... (VPRO). Wilfried de Jong een etmaal opgesloten in de studio had niet eerder zulke spannende ontmoetingen, zoals met de zusjes LA Raeven, acteur Nasrdin Dchar en cabaretier Jochem Myjer.

2) Connected (NCRV). Enerverend en verrassend reality format, waarin vijf behoorlijk neurotische jonge vrouwen hun eigen leven filmen. Goed tijdsbeeld.

1) O’Hanlons helden (VPRO). Educatieve reisserie met de Britse avonturier en boekenwurm Redmond O’Hanlon, in het spoor van 19de-eeuwse ontdekkingsreizigers. Geestig, leerzaam en alles wat de Beagle-serie niet was.

    • Hans Beerekamp