DSM boekt meer winst, voorzichtig optimistisch over 2012

Foto screenshot NOS

Koninklijke DSM boekte over het vierde kwartaal van 2011 een lagere nettowinst en is voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten voor 2012. Over het hele vorige jaar boekte het chemieconcern echter een nettowinst van 814 miljoen euro, 61 procent meer dan vorig jaar.

De nettowinst van het chemieconcern daalde het vorige kwartaal van 149 miljoen euro van 85 miljoen een jaar eerder. Exclusief bijzonder posten kwam de nettowinst uit op 118 miljoen euro, gelijk aan een jaar eerder. In een persbericht verklaart bestuursvoorzitter Feike Sijbesma:

“wij zijn ons bewust dat de risico’s voor de wereldwijde economische vooruitzichten nog steeds aanwezig zijn en dat de zwakte in Europa en sommige van onze eindmarkten aanhoudt”

De omzet uit de voortgezette activiteiten van DSM steeg het vorige kwartaal met zeven procent tot 2,23 miljard euro. De omzet bij dochterbedrijf Nutrition en Polymer Intermediates groeide, terwijl de omzet bij Performance Materials en Pharma daalde. De omzet bij Nutrition werd mede geholpen door het eerder overgenomen Martek.

Voor 2012 wijst DSM, ondanks de winstgroei over het gehele afgelopen jaar, op de onzekere economische vooruitzichten en geeft het aan verdere kostenbesparingsprogramma’s voor te bereiden. Ondanks de macro-economische onzekerheden zegt het chemieconcern voorzichtig optimistisch te zijn voor het jaar 2012. Sijbesma:

“We zijn … van mening dat we er dankzij onze relatief conjunctuurbestendige portfolio op het gebied van gezondheid, voeding en materialen, onze brede geografische spreiding met een significante aanwezigheid in snelgroeiende economieën en onze sterke balans goed voorstaan om onze ambitieuze doelstellingen voor 2013 te bereiken.”

DSM stelt een dividend over 2011 van 1,45 euro per aandeel voor, meldt Dow Jones.

    • Hans Klis