buzz

FILE - In this Feb. 2, 1982, file photo, Lindy Chamberlain walks outside a courthouse in Alice Springs, Australia. "The dingo's got my baby!" With those panicked words, the mystery of Azaria Chamberlain's disappearance in the Australian Outback in 1980 became the most notorious, divisive and baffling legal drama in the country's history. Had a wild dog really taken the baby? Or had Azaria's mother, Lindy, slit her daughter's throat and buried her in the desert? Thirty-two years later, Australian officials hope to finally, definitively, determine how Azaria died when the Northern Territory coroner opens a fourth inquest on Friday, Feb. 24, 2012. (AP Photo) AP

Rimpelloze Oscars met welgeteld één vloek

Tja. Je kunt het ook te goed doen natuurlijk. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences had min of meer de juiste films genomineerd dit jaar, en heeft de prijzen ook min of meer juist verdeeld. Gevolg: een Oscarjaar „met het vreselijk lege gevoel dat er niets te mopperen valt”, zoals een Oscarblogger schreef. Waren er dan helemaal geen controversen dit jaar? Misschien een heel kleintje. De Franse ster Jean Dujardin schijnt van vreugde een vloek te hebben geslaakt toen hij de Oscar voor beste acteur in ontvangst mocht nemen. De geleerden zijn er niet uit of ‘Merde!’ dan wel ‘Putain!’ zijn lippen passeerde. Was het een Engelse krachtterm geweest, dan zouden de censoren dat ongetwijfeld hebben weggepiept. In de uitzending van de Oscars zit een minuscule vertraging, juist voor zulke gevallen. Maar met zijn Franse variant was Dujardin, die inmiddels zijn excuses heeft gemaakt, de piepers te snel af.

Uggie veroorzaakt rage bij hondenliefhebbers

Uggie, die andere ster van The Artist die wijd en zijd is geprezen voor zijn acteertalent, is inmiddels met pensioen en vertoonde zondagnacht in Los Angeles vermoedelijk zijn laatste kunstjes. Zijn populariteit heeft in het Verenigd Koninkrijk een ware rage veroorzaakt van Britten die ook ineens een jack russell willen. Organisaties van liefhebbers van honden melden een fors toegenomen vraag naar dit hondenras. De vrees bestaat dat veel aspirant-eigenaren in een opwelling handelen, en dat de honden binnen afzienbare tijd weer aan hun lot zullen worden overgelaten.

Dingo-zaak Australië na 24 jaar heropend

Oscarwinnares Meryl Streep (The Iron Lady) speelde in 1988 de hoofdrol in de film A Cry in the Dark. In dit op feiten gebaseerde drama speelde ze een vrouw, Lindy Chamberlain, die werd veroordeeld voor de moord op haar baby, die naar haar zeggen echter door een dingo (wilde hond) was verscheurd. De vrouw werd veroordeeld en had drie jaar van haar straf uitgezeten, totdat het jasje van haar kind in de buurt van een nest dingo’s werd gevonden. In de loop der jaren is er steeds meer bewijs gekomen dat de dingo een gevaar is voor de mens. De zaak is nu heropend omdat Chamberlain definitief haar naam wil zuiveren. De door Streep geslaakte kreet in de film „The dingo got my baby!” heeft een zekere cultstatus en dook onder meer op in een aflevering van de comedyserie Seinfeld.

Bigelow bouwt complex Bin Laden na in India

Oscarwinnares Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) werkt aan een nu reeds veelbesproken film over de jacht op Bin Laden en zijn liquidatie (huidige werktitel Zero Dark Thirty, voorheen The Hunt for Bin Laden). Ze laat in India de Pakistaanse provinciestad Abottabad nabouwen, inclusief het complex waar Bin Laden verbleef. De Amerikaanse actie op Pakistaans grondgebied, waarbij de terrorist het leven liet, is in Pakistan zeer omstreden. Dat maakt het voor de filmmakers naar eigen zeggen onmogelijk om in het land te werken.

Negen filmprojecten strijden om subsidiepot

Negen filmplannen zijn voor het project De Oversteek geselecteerd om in aanmerking te komen voor een realiseringssubsidie. De filmmakers krijgen 8.000 euro om hun ideeën verder te ontwikkelen. Aan het einde van het jaar worden drie projecten geselecteerd voor een realiseringsbijdrage. In De Oversteek participeren NRT, VARA, VPRO, het Nederlands Filmfonds en het Mediafonds. Opmerkelijke projecten: Het jaar dat ik 30 werd met Helena van der Meulen als scenarist en de in Berlijn met haar debuutfilm Hemel onderscheiden Sacha Polak als beoogd regisseur; naar een autobiografisch boek vol liefdesperikelen van Aaf Brandt Corstius. En: De Infiltrant (scenario Rogier de Blok), over een Marokkaanse drugsfamilie in Limburg.