Britse vakbond dreigt met staking tijdens de Spelen

De grootste vakbond van het Verenigd Koninkrijk zal de Olympische Spelen niet ontzien bij toekomstige stakingsacties tegen de versobering van het pensioenstelsel. „Als de Spelen daartoe de gelegenheid bieden, dan is dat juist iets waar wij naar moeten kijken”, dreigt vakbondsleider Len McCluskey in een interview in The Guardian.

De ingrepen van de regering-Cameron in de pensioenen in de publiek sector zijn „zo hard en ideologisch gemotiveerd”, dat acties tijdens de Spelen gerechtvaardigd zijn, vindt McCluskey van de vakbond Unite.

Volgens de Britse regering zijn de kosten van het huidige stelsel onbeheersbaar. Het gat tussen bijdragen en uitbetalingen zou oplopen tot 9 miljard pond (ruim 9 miljard euro) in 2015.

McCluskey zegt dat de acties „alle vormen aan kunnen nemen” en dat de Spelen, die eind juli beginnen, een platform bieden om het ongenoegen „onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen”. De vakbondsleider zei dat er nog geen concrete plannen zijn. Als voorbeeld noemt hij een mogelijke staking van buschauffeurs.

McCluskey staat bekend als een militante vakbondsleider. Hij roept Britten op tot „burgerlijke ongehoorzaamheid” uit solidariteit met de ambtenaren, „op welke wijze dan ook, binnen de kaders van de wet”.

McCluskey zegt wel dat het „mooi zou zijn als we een prestigieus evenement als de Spelen niet hoeven te verstoren”. Maar het is volgens hem „ondenkbaar dat mensen naar Londen komen om deze fantastische Spelen te beleven alsof alles verder rozegeur en maneschijn is”.