Brieven

Gewapende interventie in Syrië is

niet nodig

In zijn stuk over interventie in Syrië (‘Waarom we niets doen’, Opinie, 23 februari) negeert de voormalige Syrië-correspondent Maarten Zeegers de mogelijkheden voor diplomatieke oplossingen. Zijn opinie reflecteert het dominante alles-of-nietsperspectief – óf een gewapende interventie, óf accepteren dat we het geweld in Syrië niet kunnen stoppen. Deze houding helpt niet bij het zoeken naar oplossingen. Internationale steun voor de oproep van het Rode Kruis voor een staakt-het-vuren is een goed begin. De humanitaire verlichting hiervan biedt ruimte voor dialoog. Dat is het enige middel waarmee de hervormingen, de positie van Assad en geopolitieke belangen van het Westen en Rusland kunnen worden geadresseerd.

Sophie Schellens enEvaline Schot

Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict

Eigen tuig eerst

Vervolg de bedreigers van het vrije woord, stellen Hero Brinkman (PVV) en Ehsan Jami (ex-PVV) (Opinie, 23 februari). De imam al-Haddad, die deze maand in De Balie kwam debatteren en de geestelijk verzorger Abdullah Ghzili schijnen te hebben gezegd dat er doodstraf moet staan op geloofsafval. Dat mogen ze helemaal niet zeggen! Snoer ze de mond! Het vrije woord is niet voor hen.

Maar in hetzelfde stuk zeggen Brinkman en Jami dat mensen die anderen het vrije woord willen afnemen, moeten worden vervolgd. Brinkman en Jami pleiten dus voor hun eigen vervolging. Goed plan. Gooi al die brievenbuszeikers in de nor. Youp van ’t Hek verwoordde het onlangs heel subtiel. De PVV verwijt anderen dat ze hetzelfde doen als de PVV. Polen, moslims? Allemaal tuig. Wegwezen ermee. Op de onderste richel is maar plaats voor één soort tuig. Eigen tuig eerst!

Fred van der Knaap

Wageningen

Huiskamerrestaurant

Ik kan me voor de volle honderd procent scharen achter het artikel ‘Piraterij bestrijden is heel iets anders dan censuur’ van Wouter Rutten (Opinie, 16 februari).

‘Informatie voor iedereen. Het auteursrecht is achterhaald.’ Dat soort geluiden komen helaas niet alleen van piratenpartijen, maar ook van linkse partijen. Begrijpen ze nou echt niet dat ze daarmee bijdragen aan verschraling en vervlakking van het culturele aanbod en in mijn eigen straatje, het literaire klimaat? Als uitgevers zich alleen nog maar bestsellers kunnen veroorloven die via grote (online) boekketens verkocht worden en daarnaast nagenoeg alle titels illegaal als e-book in omloop zijn, wat is dan dat nieuwe verdienmodel? Hm, misschien kan ik beter een huiskamerrestaurant beginnen.

Annemarie Bon

Jeugdboekenauteur en bestuurslid Vereniging van Letterkundigen

    • Fred van der Knaap
    • Evaline Schot
    • Annemarie Bon
    • Sophie Schellens