Bekijk The Factory, de documentaire over de Egyptische 6 april-beweging

Egyptian riot police use tear gas to disperse protesters during clashes in Mahalla City about 110 km (68miles) north of Cairo, April 6, 2008. The Egyptian government deployed heavy security presence to prevent widespread protests in the capital in support of the intended strikes by textile workers. REUTERS/Nasser Nuri (EGYPT) Oproerpolitie zette op 6 april 2008 traangas in om de staking in industriestad Mahalla te beëindigen. Foto Reuters / Nasser Nuri

Een van de drijvende krachten achter de revolutie in Egypte en de val van Hosni Mubarak was de 6 april-beweging. Die riep in 2008 al op tot een van de belangrijkste demonstraties tegen het regime; de staking bij de textielfabriek in de industriestad Mahalla.

Ondanks dat de staking mislukte en de leden werden gearresteerd, ontstond een belangrijk maatschappelijk discussieplatform voor ontevreden Egyptenaren. Al Jazeera belicht de 6-april beweging en haar rol in de Egyptische revolutie in een serie over de Arabische Lente.

Bekijk hieronder de bijna vijftig minuten durende documentaire The Factory:

    • Hans Klis