Al-Qaeda-leider in Kairo opgepakt - ‘VS vergissen zich in identiteit’

Een door de Amerikaanse FBI vrijgegeven foto van terroristenleider Saif al-Adel. Volgens de FBI is deze Al-Adel vandaag in Kairo gearresteerd. Zelf ontkent de gearresteerde Al-Adel te zijn. Foto AP / FBI

Saif al-Adel, één van de kopstukken binnen terroristennetwerk Al-Qaeda, is vandaag gearresteerd in Kairo. Dat bericht de BBC. Al-Adel werd gezocht voor de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Hij stond op de ‘most wanted’ lijst van de Verenigde Staten. Er stond een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

Zelf ontkende de gearresteerde man, Mohammed Ibrahim Makkawi, bij zijn arrestatie op het vliegveld Al-Adel te zijn, meldt persbureau AP. De Amerikaanse FBI zegt echter zeker te weten dat Makkawi de echte naam is van Al-Adel, één van de meest gezochte terroristen ter wereld. Al-Adel was de veiligheidschef van Osama bin Laden.

Saif al-Adel zou het pseudoniem zijn dat Makkawi gebruikte binnen Al-Qaeda. Het betekent: zwaard van rechtvaardigheid. Vroegere Al-Qaeda strijders ondersteunen echter het verhaal van Makkawi en stellen dat de identificatie van de Verenigde Staten van Makkawi als Al-Adel niet klopt.

Ook brein achter aanslag op Egyptische president Al Sadat in 1981

Al-Adel zou volgens de Amerikaanse FBI onder meer training hebben gegeven aan leden van Al-Qaeda in Afghanistan, Pakistan, Sudan en Somalië. In dat laatste land zette hij het Al-Qaeda-trainingskamp Ras Kamboni op, net over de Keniaanse grens.

Dit kamp zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het beramen van de aanslagen op Amerikaanse ambassades in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en Dar es Salaam in Tanzania. De aanslag in Kenia eiste 213 levens en verwondde 4.500 mensen. De aanslag in Dar es Salaam kostte 11 mensen het leven. Daar raakten 85 mensen gewond.

Voor deze activiteiten in en rond Somalië zou Al-Adel één van de leidende figuren zijn geweest bij de moord op de Egyptische president Anwar Al Sadat in 1981. En hij zou in 1988 Egypte hebben verlaten om zich in Afghanistan bij de moedjahedien te voegen om tegen de Sovjet-Unie te vechten.

    • Niels Posthumus