Opinie

    • Menno Tamminga

Ad tot ASML – tijd om binnen te lopen

Laatste dag, tijd voor Menno’s meest memorabele momenten van de maand.

5Man van de Maand. Ad Scheepbouwer. Begin februari koerste hij af op de hoofdprijs bij de verkoop van internetwarenhuis Wehkamp. Scheepbouwer stak in 2008 kapitaal in Wehkamp. Hij was toen nog KPN-chef, een meer dan voltijd baan. Straks kan hij wellicht 160 miljoen euro verdienen als Wehkamp wordt verkocht. Als baas van KPN incasseerde hij in bijna tien jaar bij elkaar zo’n 40 miljoen euro aan salaris, bonussen en aandelenbeloningen. En dan straks binnenlopen met een bijbaan? Dat is zo gek nog niet. Ieders idool in IT-land, Steve Jobs, bezat bij zijn dood vorig jaar voor 2 miljard dollar Apple-aandelen. Zijn échte fortuin maakte hij met de verkoop van filmstudio Pixar aan Disney in ruil voor Disney-aandelen. Die waren bij zijn dood 4,7 miljard dollar waard.

Managementles van de maand: een bedrijf verkopen is lucratiever dan een bedrijf leiden.

Nu is Bol.com verkocht. Aan Ahold. Wehkamp is alleen maar schaarser geworden.

4Vrouw van de Maand. Zonder twijfel Louise Gunning. Om twee redenen. De eerste: ze begint vlak voor haar 61-ste verjaardag aan een nieuwe carrière op een moment dat talloze werknemers aftellen naar pensioen. Hulde!

Zij gaat het bestuur van de combinatie van Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam leiden. Zij is de derde vrouw aan de universitaire top na Pauline van der Meer Mohr (Erasmus Universiteit) en Yvonne van Rooy (Utrecht). Gunning is bijna tien jaar voorzitter van de raad van bestuur van het universitair ziekenhuis AMC in Amsterdam geweest en stapte in 2010 over naar een hoogleraarschap en de Gezondheidsraad, een adviesforum. Zij is al drie jaar op rij in maandblad Opzij de ‘machtigste vrouw in de zorg’. De Gezondheidsraad geeft Gunning nu op. Niks macht, opnieuw beginnen. Da’s reden twee voor de eervolle vermelding.

3 De zaak van de maand. Denkend aan Holland zie ik miljoenenclaims traag langs rechters door oneindig laagland stromen. Directeur Jan Maarten Slagter van de beleggerswaakhond Vereniging van Effectenbezitters (VEB) begon de afgelopen weken rechtszaken met schadeclaims in al bijna bejaarde en vergeten debacles (Deloitte/Ahold en LCI ). In zaak nummer drie, het bijna-bankroet van Fortis (2008), komt het duel nog maar net op gang. Wat gaat het langzaam. Tijd voor nieuwe definities. Wat is een langetermijnbelegger? Iemand die met zijn aandelen langer in rechtszaken meedraait dan in de beursarena.

2 Bonus van de maand. In en om Veldhoven gaat de jackpot eruit. Onze nationale technologietrots ASML in Veldhoven produceert met zijn machines voor halfgeleiders ook recordwinsten. Winstbonussen voor de top: 1,7 miljoen euro. Bonussen voor het topkader: 13 miljoen. Winstdeling voor de gewone werkers: 64 miljoen. Gouden tijden voor vermogensbeheerders en makelaars. Overal dalen de huizenprijzen, behalve in de regio ASML.

1 De barometer. Gaat het al beter met de Nederlandse economie? De dividendverhogingen bij Nederlandse beursfondsen overtreffen de verlagingen. Maar consumenten willen geen grotere aankopen (wasmachines, meubels) doen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De koopbereidheid staat op een zesjaars dieptepunt. Zolang consumenten staken ligt de economie stil.

    • Menno Tamminga