Aantal asielzoekers vorig jaar dertien procent gedaald

De Afghaanse meisjes Karima en Krishma Khorshidi vorig jaar april bij de Tweede Kamer. De zusjes boden minister Leers een petitie aan waarin wordt gevraagd de zussen een verblijfsvergunning te geven omdat zij 'verwesterd' zouden zijn. Foto NRC / Roel Rozenburg

Vorig jaar hebben 11.600 mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat is dertien procent minder dan een jaar eerder. De meeste aanvragers (1900) kwamen uit Afghanistan, blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het CBS. In 2009 en 2010 kwamen de meeste asielzoekers nog uit Somalië.

Het aantal Somaliërs en Irakezen dat asiel aanvraagt is de laatste jaren sterk afgenomen. Dat kan volgens het CBS onder meer komen doordat het kabinet strengere regels heeft ingesteld voor nareizende gezinsleden van Somalische asielzoekers. Ook kan het ermee te maken hebben dat de asielaanvragen van Somaliërs en Irakezen per geval bekeken moeten worden.

De nieuwe CBS-cijfers lijken goed nieuws voor de stabiliteit van de gedoogcoalitie, want de PVV eiste aan het begin van de kabinetsperiode dat het aantal asielzoekers over de gehele kabinetsperiode met een kwart moest zijn teruggebracht. Het aantal asielzoekers is echter zo’n tien keer zo klein als het aantal immigranten dat ieder jaar naar Nederland komt. De PVV waarschuwde eind vorig jaar dat het immigratieniveau dit jaar teruggebracht moet worden naar het niveau van 2010.

De afgelopen vijf jaar kwamen elk jaar gemiddeld twaalfduizend asielzoekers naar Nederland. In de jaren negentig van de vorige eeuw was dat aantal veel groter. Zo dienden in 1994 52.600 mensen in Nederland een asielverzoek in.

    • Pim van den Dool