2. De kandidaat zal spaarzaam zijn

Het grote geld heeft de campagne voor het leiderschap van de PvdA nog niet geïnfecteerd. Integendeel. De kandidaten mogen maximaal 500 van hun eigen euro’s aan hun verkiezing besteden.

Bij het PvdA-partijbureau mogen ze tot een maximum van 1.000 euro aan bonnetjes declareren, voor „campagnegerelateerde doeleinden, zulks ter beoordeling van het partijbestuur”. Voorbeelden zijn flyers en maaltijden onderweg. De bonnetjes daarvan mogen alleen worden ingediend voor de kosten van de kandidaat zelf en één vrijwilliger. Alle anderen betalen zichzelf.

Betaalde hulp inhuren mag niet. Kandidaten mogen medewerkers uit de fractie evenmin om hulp vragen. Geld van „derden, particulieren of bedrijven” aannemen, is ook niet toegestaan. Datzelfde geldt impliciet voor alle hulp uit die hoeken ‘in natura’.

De partij doet wel iets: er zijn vier debatavonden georganiseerd voor de komende dagen. In Rotterdam, Groningen, Amsterdam en Eindhoven. Vanavond is de eerste, in Rotterdam.