Wit-Rusland wil dat ambassadeurs EU en Polen het land verlaten

Wit-Rusland staat te boek als de laatste dictatuur van Europa. President Loekasjenko is sinds 1994 aan de macht. Reuters / Sergei Grits

Wit-Rusland heeft de ambassadeur van de Europese Unie en de ambassadeur van Polen gevraagd het land te verlaten. Ook heeft het land haar ambassadeurs in Brussel en Warschau teruggeroepen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland laten weten, meldt persbureau Reuters.

De stap volgt op een besluit van de Europese Unie om nieuwe sancties in te stellen tegen het land. Westerse bankrekeningen van leden van het regime van president Loekasjenko zijn bevroren en er zijn ruim tweehonderd ministers, politici, officieren van justitie, rechters, politieofficieren en KGB’ers die niet meer welkom zijn in de EU.

Wit-Rusland staat te boek als de laatste dictatuur van Europa. Onder meer de voormalige presidentskandidaten Andrei Sannikov en Nikolai Statkevitsj en mensenrechtenverdediger Ales Beljatski zitten momenteel gevangen.

    • Lex Boon