Wees blij met wat je nu hebt

Aram Hassan (13) leeft al zijn hele leven in Nederlandse asielzoekerscentra. Zijn zaak kwam in de publiciteit ten tijde van de affaire-Mauro. Deze maand kregen Aram en zijn ouders en broertje Mohammed (7) een permanente verblijfsvergunning.

Hij beveelt aan: ‘Verkocht’ (2007) van Hans Hagen.

„De meeste boeken die ik lees, lees ik niet uit. Maar dit boek heb ik al vier of vijf keer gelezen. Eerst in groep acht, en nu ook op de havo. Ik zit in de brugklas. Iedere keer wacht ik tot het uit mijn gedachten is en dan begin ik opnieuw. Over een paar maanden ga ik het weer lezen.

„Het gaat over een jongen, Yaqub, die door zijn ouders wordt verkocht aan mannen en dan in Dubai als slaaf wordt opgesloten in een gevangenis. Daar moet hij kamelenjockey worden. En veel geld voor die mensen verdienen. Ze zeggen dat een deel van dat geld naar zijn ouders gaat. Maar ik weet niet of dat waar is. Zijn ouders waren te arm om hem naar school te laten gaan. En zij hadden het geld nodig omdat zijn zus haar arm had gebroken en ze de dokter niet konden betalen. Daarom is Yaqub verkocht. Eerst woonde hij in Pakistan en toen moest hij op een schip naar Dubai.

„Het is gewoon een heel spannend boek. Maar ik vind het ook een mooi boek omdat Yaqub is opgesloten en ik ook. Ik ken dat gevoel van gevangenschap. Het gaat over mij. En dan denk ik: met mij valt het ook wel weer mee. Want hij heeft niks te eten, hij wordt helemaal zwak van de honger. Hij kan bijna niks meer. Maar wij hebben wel te eten. En hij wordt mishandeld. Ik niet. Hij sluit vriendschap met een meisje, maar dat meisje gaat dood bij een ongeluk tijdens een kamelenrace. Er zijn veel van dat soort ongelukken.

„Het staat er wel niet precies zo in, maar ik denk dat de boodschap van het boek is: wees blij met wat je nu hebt. Daarom is het ook een fijn boek. Ik denk ook wel eens aan de mensen in Afrika, en dan denk ik ook: ik heb het toch niet echt slecht.

„Aan het einde van het boek ontsnapt hij, na de wedstrijd wordt hij snel meegenomen door mensen van een organisatie die hem weer naar zijn ouders brengen. Die ouders zijn blij dat hij terug is, zijn vader heeft ook weer geld kunnen verdienen, ook in Dubai.

„En ja, ik ben nu ook ontsnapt. Al wonen we voorlopig nog steeds in dit asielzoekerscentrum.”

    • Hendrik Spiering