'We helpen elkaar door onze eigen netwerken in te zetten'

Nederland - Almere- Flevoland - 27-02-2012 Martin Jongejan uitkering via UWV. Foto: Sake Elzinga

Naam: Martin Jongejan (50)

Woonplaats: Almere

Werkloos: sinds eind 2010

Laatste baan: manager finance bij Wegener

Recht op WW: tot medio 2013

„Mijn probleem is dat mijn werkervaring me kwalificeert voor hogere functies dan mijn opleiding. Ik ben bij Wegener binnengekomen met een mbo-opleiding. Daarna heb ik behoorlijk carrière gemaakt. Voor een functie als ‘manager finance’ heb je eigenlijk een hbo-opleiding nodig.

Met het UWV heb ik goede ervaringen. Ik heb leuke werkcoaches die goede contacten hebben in het bedrijfsleven. Je moet wel zelf het initiatief nemen, anders heb je alleen contact met ze via internet.

Ik ben via een Linked-In-groep bij de stichting Werken voor Werk terechtgekomen. Daar zit ik nu in het bestuur. De stichting helpt werklozen die ouder zijn dan 45 en die een hoger opleidingsniveau hebben, mbo-plus. We helpen elkaar door ons eigen netwerk voor elkaar in te zetten. Dat werkt uitstekend. Er zijn zo mensen aan een baan gekomen die al drie jaar werkloos waren.

Het UWV helpt ons door hun kantoor voor onze vergaderingen open te stellen. Elke week neemt een werkcoach vacatures met ons door. Ook geven ze ons cursussen: hoe schrijf ik een brief? Je moet je voorstellen dat mensen al dertig jaar geen brief hebben geschreven. De groep motiveert elkaar om niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Ik merk er niks van dat het UWV strenger is geworden, maar ik ben dan ook heel actief. Ik heb goede hoop dat ik een baan vind, anders word ik zzp’er. In de bijstand wil niet.”