VUmc biedt patiënten excuses aan voor tv-programma

Het VUmc heeft zijn excuses aangeboden aan patiënten en bezoekers van de spoedeisende vanwege de opnames voor het tv-programma '24 uur: tussen leven en dood'. Foto Flickr / FaceMePLS

Het VU medisch centrum biedt alle patiënten en bezoekers excuses aan voor de opnames die zijn gemaakt op de spoedeisende hulp. De excuses volgen op de ophef die ontstond door het televisieprogramma ’24 uur: Tussen Leven en Dood’. Patiënten werden gefilmd op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis.

De directie van het VUmc schrijft vandaag in een verklaring:

“Tot grote spijt van het VUmc is uit klachten en meldingen gebleken dat patiënten zich niet veilig hebben gevoeld en zich onzorgvuldig behandeld voelen. Een medisch centrum is een plek waar mensen zich veilig moeten kunnen voelen en waarop mensen moeten kunnen vertrouwen. De directie trekt zich dit zeer aan en biedt hiervoor haar excuses aan.”

RTL schrapte het omstreden programma vorige week op verzoek van het ziekenhuis na een storm van maatschappelijke verontwaardiging. Zeker drie patiënten die voor het RTL-programma tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks.

Het VUmc onderzoekt hoe de voorbereidingen en opnames precies zijn verlopen. Het ziekenhuis laat dinsdag weten zich in de toekomst terughoudender op te stellen ten aanzien van media-activiteiten waarbij patiënten en bezoekers direct betrokken zijn.

Het ziekenhuis maakte maandag al bekend dat ook een project waarbij schrijver Ronald Giphart als stagiair meeliep in het ziekenhuis tijdelijk is stopgezet.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort met minister van Volksgezondheid Edith Schippers over ’24 uur: Tussen Leven en Dood’.

    • Niels Posthumus