VN: dodental Syrië boven 7.500 - Tunesië wil Assad asiel aanbieden

Syriërs dragen het lichaam van Mohammed al-Mnawi door de straten. Hij zou zijn doodgeschoten door Syrische overheidstroepen. Foto AP

De VN-chef voor politieke zaken Lynn Pascoe heeft vandaag de VN-veiligheidsraad laten weten dat de opstand in Syrië al aan ruim 7.500 mensen het leven heeft gekost. Ondertussen lijkt Tunesië bereid president Bashar al-Assad onderdak te bieden als onderdeel van een mogelijk vredesplan.

Vooral de laatste weken loopt het dodental snel op. In januari, na tien maanden opstand tegen het regime van president Assad, lag het dodental volgens de VN rond de 5.400. Daar zouden dus de laatste maand ruim 2.000 slachtoffers bij zijn gekomen.

Pascoe zei vandaag tegen de VN-veiligheidsraad:

“Er zijn geloofwaardige berichten dat het dodental onder burgers nu regelmatig de honderd per dag overstijgt. Tot deze slachtoffers behoren ook vrouwen en kinderen.”

VN-onderzoekers schatten dat het gaat om 6.400 burgers en 1.680 uit het leger gedeserteerde soldaten.

Frankrijk wil opnieuw poging doen om resolutie door VN-veiligheidsraad te loodsen

De uitspraken van Pascoe komen Waarschijnlijk niet toevallig) op het moment dat Frankrijk aankondigde dat er een derde poging zal worden gedaan een resolutie over Syrië door de VN-veiligheidsraad te loodsen, deze keer specifiek gericht op de humanitaire crisis in het land.

Twee eerdere resoluties, die het regime van Bashar veroordeelden werden geblokkeerd met een veto van Rusland en China.

‘Tunesië bereid Assad asiel aan te bieden

Ondertussen heeft de Tunesische president Moncef Marzouki tegen een tegen een lokale krant La Presse gezegd dat hij bereid is de Syrische president Assad en zijn gevolg asiel te verlenen als onderdeel van een vredesplan.

Tunesië zou een opvallende keuze zijn, aangezien in dit land de Arabische Lente ontstond, waaruit de opstand in Syrië later voortvloeide. Bovendien was Tunesië het eerste land dat zijn ambassadeur terugriep uit Syrië uit protest tegen het geweld in dat land. Bovendien organiseerde het land vrijdag nog een internationale conferentie die opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Syrië.

    • Niels Posthumus