Video: FBI zet Gordon Gekko in tegen fraude - because greed ain’t good

Michael Douglas helpt de FBI in haar strijd tegen fraude. Screenshot YouTube

“Greed is good”, zo zei de hebzuchtige Gordon Gekko nog stellig in de filmklassieker Wall Street uit 1987. Die uitspraak wil Michael Douglas 25 jaar later graag even rechtzetten, in naam van de FBI.

In een voorlichtingsfilmpje van de Amerikaanse inlichtingendienst legt Douglas uit dat er helaas heel wat mensen als de fictionele Gekko actief zijn in de financiële markten:

“In de film Wall Street speelde ik Gordon Gekko, een inhalige investeerder die fraudeerde om winst te maken, terwijl onschuldige investeerders hun spaargeld verloren. [...] Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is-ie dat waarschijnlijk ook.”

Met het filmpje hoopt de FBI handel met voorkennis en fraude beter aan te kunnen pakken. De acteur, die een Oscar won voor zijn vertolking van Gekko, wordt na een kwart eeuw nog altijd als symbool gezien voor greedy people.

Gordon Gekko is na zijn handel met voorkennis veroordeeld, en verdween voor twintig jaar achter de tralies. In Wall Street 2 mocht hij zijn talenten nogmaals in eigentijdse stijl botvieren. Anno 2012 neemt Douglas samen met de FBI definitief afstand van de boef.