Van Aartsen heeft het gehad met die tenten

Vandaag buigt de rechter zich over de vraag of de tenten van Occupy op het Haagse Malieveld mogen blijven. „Van Aartsen doet alles om ons weg te krijgen.”

De occupy beweging en hun nederzetting op het Malieveld in Den Haag. Foto: Peter de Krom

In een legertent op het Haagse Malieveld proberen Occupyers zo goed en zo kwaad als dat gaat koffie en thee te zetten. Met waxinelichtjes worden de dranken warm gehouden. Ook agenten krijgen een kopje koffie. In een recente brief stelt burgemeester Jozias van Aartsen dat politie en gemeente worden tegengewerkt op het kampement. „Complete lariekoek”, zegt Occupy-woordvoerder Bart Krutwagen. „Het contact met de politie is altijd goed geweest. Het is pure stemmingmakerij van Van Aartsen.”

Het botert al lange tijd niet meer tussen Occupy en de burgemeester. Sinds 15 oktober staat een tentenkamp op het Malieveld uit protest tegen de uitwassen van het kapitalisme. Volgens Van Aartsen heeft Occupy een „steeds permanenter karakter” gekregen, zo schrijft hij. „Van demonstratieve elementen is nauwelijks nog sprake.” De burgemeester wil de ‘demonstratie’ vanaf morgen niet meer toestaan. Hoewel Occupy elders in de stad mag demonstreren, is Van Aartsen „niet positief” over de kans dat hij de demonstranten ook toestemming geeft te overnachten.

Vandaag buigt de Haagse rechtbank zich over de vraag of de burgemeester het kamp mag laten ontruimen. De rechtbank doet vanmiddag ook nog uitspraak in een zaak over uitbreiding van het kamp. Occupy wil onder meer een grote tent erbij en een paar kleine tenten vervangen. En ze willen „ondersteunend materiaal”, zoals gaskachels, maar dat vindt de brandweer niet goed. „Van Aartsen doet alles om ons weg te krijgen”, klagen de Occupyers.

Een paar weken geleden wilde hij Occupy al weg krijgen op basis van de winterregeling voor daklozen, omdat het onverantwoord zou zijn om in de kou in tenten te slapen. De rechter was het daar in kort geding mee eens, maar stond wel toe dat er ’s nachts twee bewakers van Occupy zouden achterblijven, waardoor het kamp niet kon worden ontruimd.

Occupy wil ook nu niet vertrekken. Sterker, de betogers kondigen een ‘hete lente’ vol demonstraties aan. Hoewel elders in het land Occupyers – al dan niet gedwongen – hun tentenkampen hebben opgebroken, heeft Occupy Den Haag de winter overleefd. Nu staan er nog zo’n twintig tenten. Volgens Bart Krutwagen verblijven zo’n vijftien mensen permanent op het kamp. En dan zijn er nog enkele tientallen sympathisanten die regelmatig langskomen.

Van Aartsen constateert dat de demonstranten het Malieveld steeds meer als hun eigen terrein beschouwen. Tijdens controles worden gemeente en politie „belemmerd” bij het houden van toezicht. Bovendien doen zich in „toenemende mate incidenten voor bij het Occupy-kampement, waarbij zelfs politieoptreden noodzakelijk is geweest”. Van Aartsen wil niet zeggen wat voor incidenten dat zijn. De Occupyers erkennen dat zich de afgelopen maanden het een en ander heeft voorgedaan. Maar ja, „wat kunnen wij eraan doen als hier om vijf uur ’s ochtends stomdronken stappers de toiletten komen omduwen”, vraagt Krutwagen zich af.

Het protest heeft nog wel degelijk een „tijdelijk karakter”, stelt Krutwagen. „Wij gaan pas weg als we ons doel bereikt hebben.” Dat doel is, kort samengevat: „Als de banken en bestuurders hun verantwoordelijkheid nemen en de problemen werkelijk aanpakken en niet alleen maar symptomen bestrijden.” Hoe lang Occupy nog „nodig” is, durft hij niet te zeggen.

Van Aartsen heeft van evenementenorganisatoren te horen gekregen dat zij zich zorgen maken over de aanwezigheid van Occupy op het Malieveld. Volgens de Occupyers is dat niet nodig: zij zijn best bereid op te schuiven voor onder meer de City Pier City-loop, op 11 maart. Krutwagen: „Wij willen er door middel van overleg uitkomen, maar Van Aartsen zoekt steeds naar een nieuwe stok om ons te slaan.”

    • Brian van der Bol