TNT-topman kreeg 4,5 miljoen

Voormalig TNT-topman Peter Bakker heeft in zijn laatste half jaar als bestuursvoorzitter ruim 4,5 miljoen euro ontvangen. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van PostNL.

Peter Bakker stond vanaf 2001 aan het hoofd van TNT, maar nam afscheid toen het bedrijf op 26 mei van het vorige jaar werd gesplitst in postbedrijf PostNL en koeriersdienst TNT Express. Al eerder werd bekend dat Bakker – die zich als topman profileerde met het thema duurzaamheid – bij zijn vertrek een gouden handdruk ontving van 2,6 miljoen euro. Uit het jaarverslag blijkt nu dat de totale beloning voor de eerste zes maanden van 2011 ruim 2 miljoen euro bedroeg. In dat bedrag zit ook een som van 871.699 euro, die Bakker ontving voor het inleveren van zijn aandelenpakket.

Bij splitsing of overname van bedrijven is het niet ongebruikelijk dat bestuurders hun aandelen- en optiepakketten meenemen. Bij de splitsing van TNT zijn echter alle aandelenregelingen omgezet in cash. Daardoor ontving het hogere management in totaal een bedrag van ruim 12 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Volgens een woordvoerder van PostNL gaat het om een groep van zo’n 200 managers bij PostNL en TNT Express.

De gouden handdruk van Peter Bakker werd eerder bekritiseerd. Bakker voerde grote reorganisaties door, waarbij vele duizenden postmedewerkers hun baan verloren. In december maakte PostNL bekend dat het het niet kan voldoen aan zijn verplichting om bij te storten in de pensioenkas, omdat de „financiële positie” van het bedrijf onder druk stond. Gisteren presenteerde het postbedrijf echter betere resultaten dat verwacht. Imiddels heeft -topman Harry Koorstra ruim de helft van zijn aandelen in het bedrijf verkocht. De CEO verdiende daar ruim 120.000 euro mee, zo blijkt uit een melding aan de AFM.

PostNL gaat beter: pagina 26