Sterke winst-en omzetdaling voor TomTom

Foto NRC/Vincent Mentzel (2006)

TomTom heeft in het vierde kwartaal van 2011 77 procent minder winst geboekt. De omzet daalde in deze periode met 31 procent. In 2012 jaar zet de winstdaling naar verwachting door.

De nettowinst kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar uit op 11,9 miljoen euro bij het bedrijf. Een jaar eerder was dat nog 51,7 miljoen. Oorzaak hiervoor is de sterk gedaalde verkopen van TomTom-producten. Over het hele jaar 2011 heeft TomTom een winst behaald van 68 miljoen euro. In 2010 was dat 107 miljoen euro, zo meldt persbureau DowJones vanochtend.

Voor 2012 verwacht het bedrijf een omzet van ongeveer 1,1 miljard. De vraag van consumenten naar de producten van TomTom blijft onzeker, de concurrentie op de markt van navigatie-apparatuur blijft onder andere dankzij relatief goedkope applicaties voor smartphones groeien.

In december kondigde TomTom aan dat zo’n tien procent van het personeelsbestand geschrapt moet worden door aanhoudende verslechterende resultaten. Dat betekent dat 457 mensen hun baan kwijt zullen raken. In 255 gevallen zal het gaan om gedwongen ontslagen waarvan ongeveer de helft in Nederland. Het bedrijf mikt op ongeveer vijfhonderd miljoen euro aan operationele kosten voor 2012 tegen 538 miljoen euro vorig jaar.

    • Annemarie Coevert