Spies blijft erbij: geen dubbele pas expats

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) blijft erbij dat Nederlandse expats niet langer een dubbele nationaliteit kunnen hebben, ondanks protest uit de expatwereld. Dat blijkt uit de antwoorden die zij gisteren gaf op vragen van Gerard Schouw, Tweede Kamerlid voor D66.

Schouw kondigt aan een wijzigingsvoorstel te doen zodra Spies haar wetsontwerp over aangescherpte eisen om Nederlander te kunnen worden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij noemt het kabinetsplan ondoordacht en ouderwets, omdat het „voorbijgaat aan het feit dat mensen allang niet meer hun hele leven in eigen land wonen en werken”.

Het kabinet heeft – onder druk van gedoogpartner PVV – een voorstel in de maak dat het moeilijker maakt om het Nederlanderschap te verkrijgen; allochtonen moeten afstand doen van hun andere nationaliteit. Bijeffect daarvan zou zijn dat Nederlanders ook standaard afstand moeten doen van de Nederlandse nationaliteit als zij een andere nationaliteit aannemen. Op die regel bestaan nu nog uitzonderingen, bijvoorbeeld voor expats en hun kinderen. Al 21.000 mensen tekenden een petitie om dat zo te houden.

Spies schrijft in haar antwoorden aan Schouw dat „niemand wordt gedwongen de Nederlandse nationaliteit af te staan”. En „het is aan de persoon in kwestie om de afweging te maken tussen aanvaarding van een nieuwe nationaliteit en behoud van de oorspronkelijke nationaliteit”.