Schoonmakers houden vol: cao-manifestatie in Utrecht

Foto NRC / Rien Zilvold

Duizenden schoonmakers worden vandaag verwacht op een manifestatie in Utrecht die onderdeel uitmaakt van langdurige acties voor een betere CAO. Enkele honderden schoonmakers brachten de nacht door in een universiteitsgebouw in Utrecht.

Tot elf uur vanochtend verblijven schoonmakers op De Uithof waarna de actie tot vier uur vanmiddag wordt voortgezet in de binnenstad van Utrecht. De protestacties duren inmiddels al acht weken. Vanmiddag biedt een groep schoonmakers een petitie aan bij het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. De boze werknemers willen zo de opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven aansporen zich ook hard te maken voor een betere schoonmaak-cao, meldt de NOS vanochtend.

De onderhandelingen tussen de schoonmakers en de werkgevers liggen inmiddels weer stil. Vorige maand lieten de werkgevers in de schoonmaakbranche (OSB) nog weten dat ze weer met de vakbonden FNV en CNV wilden praten over een vernieuwde CAO voor de 150.000 schoonmakers.

FNV Bondgenoten laat weten dat de schoonmakers zich gesteund voelen door een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking. De FNV eist onder meer loonsverhoging, een gezonde werkdruk en doorbetaling bij ziekte. De vakbond vindt dat opdrachtgevers verantwoordelijk zijn voor de hoge werkdruk en slechte arbeidsvoorwaarden in de schoonmaaksector.

De onderhandelingen over een nieuwe cao werden begin december afgebroken. De cao die op 1 januari afliep, kwam in april 2010 tot stand na stakingen van negen weken.

    • Annemarie Coevert