Ruime meerderheid in Tweede Kamer voor steun aan Griekenland

Oppositiepartijen PvdA, D’66 en GroenLinks zullen net als de regeringspartijen CDA en VVD instemmen met het Europese reddingsplan voor Griekenland, waarmee 130 miljard euro aan financiële noodhulp is gemoeid. Daarmee is een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor die steun.

Financieel woordvoerder van de PvdA Ronald Plasterk liet vanmiddag in het debat in de Tweede Kamer weten dat zijn partij het financiële steunpakket voor Griekenland steunt. Foto Screenshot NOS

Oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks zullen net als de regeringspartijen CDA en VVD instemmen met het Europese reddingsplan voor Griekenland, waarmee 130 miljard euro aan financiële noodhulp is gemoeid. Daarmee is een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor die steun.

Zo gaf de financieel woordvoerder van de PvdA, Ronald Plasterk, eerder vandaag in het debat aan dat er de komende tijd meer Europees geld naar Griekenland moet, om de economie daar een oppepper te geven.

In ruil voor het steunpakket ter waarde van 130 miljard euro moet Griekenland drastisch bezuinigen. Volgens Plasterk moet er echter ook worden geïnvesteerd, zodat de Griekse economie weer gaat groeien. Daarom wil hij naast het steunpakket ook meer Europese subsidies en andere fondsen aan Griekenland geven.

Mogelijk wordt de Kamermeerderheid nog groter. De ChristenUnie stemt naar verwachting ook nog voor. Het kabinet heeft de steun nodig van de oppositie omdat gedoogpartner PVV tegen is.

Gisteren ging het Duitse parlement al akkoord met het nieuwe steunpakket aan Griekenland. Over de tweede lening van 130 miljard euro werd vorige week een akkoord bereikt in Brussel.

VVD: ‘Noodfonds is de goedkoopste oplossing’

VVD-Kamerlid Mark Harbers noemde het akkoord “wrang gezegd de goedkoopste oplossing.” Een Grieks faillissement zou Nederland meer schade berokkenen. Harbers:

“Maar het kan altijd nog misgaan in Griekenland, want er wonen Grieken. Niemand kan ons verwijten dat we geen vertrouwen meer in hen hebben.”

Diverse Kamerleden wezen er vandaag in het debat op dat de deal rondom het steunpakket nog niet helemaal rond is. Zo is nog onduidelijk hoeveel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bijdragen en is ook nog niet bekend hoeveel banken mee willen werken aan het gedeeltelijk kwijtschelden van Griekse staatsschuld.

Het debat vervolgt vanavond. Dan komen ook premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan het woord.

    • Niels Posthumus