Referendum Syrië ‘schijnvertoning’

Het Syrische bewind heeft zich gisteren gelukgewenst met de goedkeuring van een nieuwe grondwet in een referendum, dat door de Syrische oppositie en westerse landen tegelijk werd afgedaan als schijnvertoning temidden het doorgaand geweld. Volgens de Syrische autoriteiten stemde zondag bijna 90 procent van de kiezers voor de grondwet bij een opkomst van 57 procent.

De belangrijkste wijziging is dat de huidige eenheidspartij, de Ba’ath, haar alleenrecht verliest. Maar omdat religieuze partijen verboden blijven, is het effect van deze aanpassing beperkt. Juist islamitische partijen zijn bij recente verkiezingen erg populair gebleken in de Arabische wereld. President Assad heeft gezegd dat over drie maanden verkiezingen worden gehouden.

In steden en wijken waar het regeringsleger opstandelingen bestookte, bleven stembureaus dicht. Diplomaten die langs stembureaus in de hoofdstad Damascus gingen, meldden daar slechts een handjevol kiezers. Damascus is overwegend rustig gebleven sinds de opstand tegen het regime half maart vorig jaar begon.

Een Syrische activistengroep meldde gisteren dat in het hele land 144 mensen werden gedood, van wie tientallen in belegerde en beschoten opstandige wijken in de stad Homs. Het was niet duidelijk of het dodental voor gisteren gold of voor meer dagen.

Volgens oppositiegroepen zijn in een jaar nu meer dan 8.000 mensen gedood. Er is geen onafhankelijke bevestiging van de cijfers. De autoriteiten zouden vannacht elitetroepen naar Homs hebben gestuurd.

Oppositiebronnen meldden ook dat twee journalisten die vorige week werden gewond bij de bombardementen op Homs, uit de stad zijn gesmokkeld en in Libanon zijn aangekomen. De Franse Edith Bouvier en de Brit Paul Conroy hadden geweigerd zich te laten evacueren door de Syrische Rode Halve Maan, die er wel in slaagde hulp in Homs af te leveren. Bij het bombardement op 22 februari werden een Amerikaanse journaliste en een Franse fotograaf gedood. (Reuters, AP, AFP)