PostNL staat er opeens veel beter voor

Leek het er eind vorig jaar nog op dat PostNL een zware tijd wachtte, amper twee maand later ziet zijn toekomst er opeens veel beter uit.

Steven Derix

In tien weken tijd kan er veel gebeuren rond een bedrijf.

In december maakte PostNL bekend nog bekend dat het niet kon voldoen aan zijn verplichtingen jegens het pensioenfonds, omdat de financiële positie van het bedrijf „onder druk” was komen te staan.

Amper twee maanden later presenteerde bestuursvoorzitter Harry Koorstra in het Amsterdamse Hilton Hotel positievere jaarcijfers dan was voorspeld. „We hebben het in alle segmenten beter gedaan dan de verwachtingen”, zei Koorstra gisteren. De doorgaans wat norse CEO keek er bijna tevreden bij.

Het herwonnen zelfvertrouwen van PostNL wordt ingegeven door goede prestaties, en een kleine optocht aan grote en kleinere meevallers. Het pakketbedrijf groeit harder dan verwacht en de postbedrijven in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben samen voor het eerst winst gemaakt.

Belangrijker: de jaarlijkse krimp van de postmarkt in Nederland was kleiner dan voorzien. Volgens Koorstra is de digitalisering zo ver voortgeschreden, dat de krimpscenario’s voor de komende jaren moeten worden bijgesteld.

En omdat er een einde is gekomen aan de prijzenoorlog met concurrent Sandd, houdt PostNL ook meer over aan de post. In het afgelopen jaar kon het postbedrijf de omzet nagenoeg gelijk houden op 4,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 13,1 procent, tot 417 miljoen.

Dat was beter dan verwacht. PostNL is bezig met een enorme reoganisatie die het noodlijdende postbedrijf een nieuwe toekomst moet geven als afgeslankte folder- en pakketjesbezorger. Op termijn moet het derde ‘masterplan’ vele tientallen miljoenen euro’s aan besparingen opleveren. Tot die tijd gaat er meer geld uit dan er binnenkomt. „Als het goed gaat, kunnen we het allemaal betalen”, zei Bos in december tegen deze krant. „Maar bij tegenwind hebben we gelijk een probleem.”

Nog geen tien weken geleden leek PostNL ineens de wind van voren te krijgen. Door de lage rente en de implosie van de beurzen was de dekkingsgraad van het pensioenfonds gezakt tot 96 procent. Volgens de regels moet PostNL bijstorten in de pensioenkas – maar liefst 500 euro in de komende drie jaar.

Tegelijkertijd was het belangrijkste bezit van het bedrijf – eenderde van de aandelen van het afgesplitste TNT Express – veel minder waard geworden. Door de sterk gedaalde beurskoers moest PostNL 700 miljoen euro afschrijven op zijn belang in Express.

PostNL kondigde maatregelen af: uitstel van investeringen en opschorting van dividenduitkeringen. En het pensioenfonds kreeg te horen dat het wegens „onvoorziene en ingrijpende omstandigheden” niet het benodigde extra geld kreeg.

Maar gisteren bleken de problemen van vorig jaar een stuk minder acuut. De dekkingsgraad van het pensioenfonds is door nieuwe renteberekeningen van De Nederlandse Bank gestegen tot 100 procent. En ook de waarde van het TNT-belang trekt snel aan.

In de jaarcijfers die gisteren werden gepresenteerd, is al een kleine 100 miljoen van de mega-afschrijvingen van het afgelopen jaar teruggedraaid. Dat bedrag is gebaseerd op de koers die het aandeel noteerde bij het sluiten van de boeken – rond de 5,70 euro.

Maar die koers is achterhaald sinds vrijdag 17 februari bekend werd gemaakt dat het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS aast op een overname van TNT Express. Vanmorgen schommelde het aandeel TNT rond de 9,35 euro. Als PostNL zijn aandeel tegen die prijs zou kunnen verkopen, zijn de belangrijkste financiële problemen opgelost.

Koorstra wilde gisteren geen commentaar geven op een mogelijke deal. Des te gretiger ging hij in op de overname van internetwinkel bol.com door Ahold. Het groeiende belang van online-verkoop biedt nieuwe kansen. Koorstra ontvouwde plannen om 300 overbodig geworden bestelkantoren om te vormen tot afhaalcentra, waar klanten grotere producten die ze op het internet hebben gekocht, kunnen afhalen. Werktitel: PostNL Take Away.

    • Steven Derix