Over de haag

Gerdi blijft optimistisch

Gerdi Verbeet is niet zomaar een Kamerlid. Als Kamervoorzitter is ze politiek neutraal, moet ze de vergaderingen fatsoenlijk leiden én het aanzien van de politiek verbeteren. En dus heeft Verbeet een boek geschreven met de titel: Vertrouwen is goed maar begrijpen is beter. Ze zoekt hierin „antwoorden op de vraag hoe méér mensen méér steun kunnen bieden aan het politieke proces”. Hoe? Door „gezamenlijke partijoverstijgende verkenningen en onderzoeken door de Kamer te laten doen.” Niet echt taalgebruik om burgers enthousiast te krijgen. „Maar Verbeet blijft optimistisch”, meldt het persbericht. Gelukkig maar.

Twexit

„Hartstikke trots” was Peter Rehwinkel toen hij twee jaar terug de „meest social burgemeester” van Nederland bleek te zijn. Een internetbedrijf had onderzocht dat niemand meer op social media zoals Facebook en Twitter was dan hij: „Een mooie manier om verantwoording af te leggen.” Inmiddels heeft de Groningse burgemeester ruim 9.000 volgers en 2.300 berichtjes de wereld in gestuurd. Maar na het vertrek van Cohen en het ongeluk van Friso „ging het zo hard en zo naar, dat ik dacht: ik wil dit gewoon een poosje niet”, zegt hij tegen radiozender OOG. „Het is een manier van met elkaar omgaan die me niet bevalt.”

Stalken of erkennen

Al veertien jaar strijdt de gepensioneerde bankier Joep de Koning vanuit New York voor „politieke erkenning voor de Nederlandse landing van 1624” op een eilandje bij Manhattan. Hij mailt iedereen die hij maar kan mailen, van Nederlandse bewindslieden tot Amerikaanse senatoren, en hele mailwisselingen stuurt hij door. Nederland vond hem een querulant en nu concludeert De Koning dat het „een erg langdurig schaakspel is geworden”. Hij hint op een einde van zijn strijd. „Het is de vraag of je het proces naar schaakmat ‘stalking’ kan noemen.”

Naarden gepasseerd

Wat een tegenvaller. Premier Mark Rutte gaat op Goede Vrijdag niet naar Naarden, om daar de uitvoering van de Matthäus Passion bij te wonen. Rutte doorbreekt hiermee een traditie. De reden: niet alleen in Naarden wordt het oratorium van Bach mooi uitgevoerd, vertelt zijn woordvoerder. Dus gaat hij nu maar eens naar Leiden. Maar de woordvoerder belt na vijf minuten terug: volgend jaar is Rutte er weer bij in Naarden. Als hij dan nog premier is, maar dat is natuurlijk niet een toevoeging van de woordvoerder.

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.