Orkaanstem met strijkers

pop

Emeli Sandé: Our Version Of Events ***

Er zijn genoeg onbeduidende popliedjes, maar ‘Heaven’ van de Schotse zangeres Emeli Sandé is dat niet. Want ‘Heaven’ heeft dezelfde verleidelijke melancholie als Massive Attacks wonderschone ‘Unfinished Sympathy’ (1991): met de wanhopige soulstem van Sandé opgejaagd door rusteloze breakbeats en getroost door een storm van strijkers en abstracte gospelkoren. Dit gestileerde drama werd geschreven door de 24-jarige Sandé, die in Engeland inmiddels gelauwerd is als songschrijfster voor uiteenlopende vocalisten, van rapper Professor Green tot Susan Boyle.

Our Version Of Events is Sandés debuut als zangeres. Op de cd staan afgezien van ‘Heaven’ nog mooie nummers als ‘Where I Sleep’ en het bitterzoete ‘Daddy’. Ook daarin wordt de orkaanstem van Sandé omhuld door fluwelen strijkers. In de afdeling ‘machtige soulstemmen’ is dit een aangename afwisseling van de geijkte orgels en blazers. Helaas staan op dit debuut ook nummers als ‘Maybe’ en ‘River’ die minder subtiel gearrangeerd werden, waardoor Sandé’s zangstem nogal doorsnee klinkt.

Emeli Sandé speelt 31 maart in Paradiso, Amsterdam

    • Hester Carvalho