Ook Lutz Jacobi kandidaat leiderschap PvdA - ‘ze is kansloos’

Lutz Jacobi stelt zich voor als kandidaat Kamerlid in 2010. Still uit YouTube-video

Lutz Jacobi, PvdA-Kamerlid uit Friesland, heeft zich op de valreep kandidaat gesteld voor het partijleiderschap van de PvdA, meldt Omrop Fryslân vanmiddag. Eerder stelden Diederik Samsom, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak en Martijn van Dam zich al kandidaat.

Tot en met 12.00 uur vanmiddag konden de leden van de Tweede Kamerfractie van de PvdA zich kandideren. Vlak voor de deadline heeft ze de benodigde honderd handtekeningen ingeleverd om officieel kandidaat te kunnen zijn.

De ledenraadpleging wordt geopend op woensdag 7 maart en sluit op woensdag 14 maart, om 12.00 uur. Alle leden ontvangen een stembiljet waarmee zij via internet of per post kunnen stemmen.

Jacobi totaal onbekend voor het grote publiek

Herman Staal, chef van de Haagse redactie van NRC, is verrast door de kandidatuur van Jacobi. Hij zegt dat ze kansloos voor het partijleiderschap is.

“Voor het grote publiek is ze totaal onbekend. Misschien kan ze in Friesland stemmen trekken, maar ze is verder kansloos. Haar kandidatuur kan wel gevolgen hebben op de stemming. Het kan zo zijn dat andere kandidaten op plek 2 of plek 3 terecht komen.”

Dat zit als volgt: PvdA-leden vullen bij de ledenraadpleging straks een stemformulier in. Ze rangschikken de kandidaten: hun favoriete kandidaat zetten ze op 1, hun minst favoriete op 5. Door de kandidatuur van Jacobi kan een andere kandidaat dus op een lagere plek terechtkomen op een stemformulier.

Wat zijn de vervolgstappen?

  • Het stembureau gaat de stemmen tellen. Allereerst wordt gekeken op hoeveel formulieren een kandidaat op plek 1 is gezet. Dit levert een eerste tussenstand op.
  • Staat geen van de kandidaten op meer dan de helft van de formulieren op 1 (dus niemand haalt in de eerste ronde 50 procent of meer), dan is een nieuwe telronde nodig.
  • Voor de tweede telronde valt af de kandidaat met de minste stemmen (degene die het minst vaak op 1 is gezet). De stemformulieren waarop die persoon op 1 staat worden erbij gepakt. De kandidaten die op deze formulieren op plek 2 stonden, krijgen die op hen uitgebrachte stemmen erbij.
  • Nu volgt een tweede tussenstand. De overgebleven kandidaten hebben nu meer stemmen: het aantal keer dat ze op 1 stonden plús het aantal keer dat ze op 2 stonden op de formulieren met de afgevallen kandidaat.
  • Als er nog steeds niemand een meerderheid heeft, volgt weer een telronde, waarbij opnieuw de stemmen van de afgevallen kandidaten worden verdeeld over de overgebleven kandidaten. Dit gaat net zo lang door tot één kandidaat minstens 50 procent van de stemmen heeft.

Wie is Lutz Jacobi?

De 56-jarige Jacobi is sinds eind 2006 lid van de Tweede Kamer en heeft momenteel als portefeuille Natuur, Landbouw en Water. Daarvoor was ze onder andere directeur van de GGD Friesland. In juni 2009 werd ze door Natuurmonumenten uitgeroepen tot de groenste politicus van Nederland.

Jacobi toen ze zich in 2010 presenteerde als kandidaat Kamerlid:

Jacobi ageert vooral tegen de bezuinigingen op natuur van staatssecretaris Henk Bleker. Ze is een van de opstellers van de initiatiefwet Mooi Nederland van PvdA, GroenLinks en D66, die vorige maand werd gepresenteerd. Die wet moet tegenwicht bieden aan de nieuwe Wet Natuur van staatssecretaris Bleker. Jacobi eerder in debat over de wet van Bleker: “Deze natuurwet lijkt meer op een wet Weg met de natuur.”

Eerder deze maand diende ze samen met de PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren een motie van wantrouwen in tegen Bleker. Volgens de Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks) en Lutz Jacobi (PvdA) heeft Bleker ‘het natuurbeleid volledig laten vastlopen’.

Jacobi kreeg 5000 voorkeurstemmen

Bij de afgelopen Kamerverkiezingen kreeg Jacobi 5000 voorkeurstemmen. Dat is beduidend meer dan kandidaat Van Dam die er destijds 1800 kreeg, maar minder dan de andere kandidaten. Zo kreeg Albayrak als eerste vrouw op de lijst 130.000 voorkeurstemmen. Plasterk kwam uit op 32.000 voorkeurstemmen en Samsom op 11.000.