Ook in Den Haag breken ze de tent af

Na Amsterdam moet vandaag Occupy Den Haag worden ontruimd. Maar de betogers zijn niet van plan de tenten op het Malieveld te verlaten.

Correspondent Den Haag

Den Haag. In een grote legertent op het Haagse Malieveld proberen de Occupiers zo goed en zo kwaad als dat gaat koffie en thee te zetten. Ook agenten wordt een kopje koffie aangeboden. In een recente brief schrijft burgemeester Jozias van Aartsen dat politie en gemeente niet welkom zijn op het kampement. „Complete lariekoek”, zegt Bart Krutwagen, woordvoerder van Occupy Den Haag. „Het contact met de politie is altijd goed geweest. Het is pure stemmingmakerij.”

Het botert al lange tijd niet meer tussen Occupy Den Haag en de burgemeester. Half oktober heeft een aantal demonstranten zijn tenten op het Malieveld opgezet om te protesteren tegen de uitwassen van het kapitalisme. Van Aartsen beschrijft in de brief dat Occupy Den Haag een „steeds permanenter karakter heeft gekregen.” De burgemeester wil de ‘demonstratie’ vanaf woensdag niet meer toestaan; uiterlijk vandaag moeten de betogers hun kampement opbreken. Hoewel Occupy elders in de stad mag demonstreren, is Van Aartsen „niet positief” over de kans dat hij ook toestemming zal geven te overnachten in de openbare ruimte.

De meningsverschillen tussen de burgemeester en Occupy Den Haag worden tot in de rechtszaal uitgevochten. Vandaag buigt de rechtbank Den Haag zich over de vraag of de burgemeester het kamp mag laten ontruimen. Volgens een gemeentewoordvoerder wacht de burgemeester eerst de uitspraak van de rechter af, voordat hij besluit het kamp te laten ontruimen.

De rechtbank zou vandaag ook nog uitspraak doen in een zaak die vorige week werd behandeld – over uitbreiding van het kamp. De Occupiers willen onder meer een grote tent erbij en een paar kleine tenten vervangen. En ze willen „ondersteunend materiaal”, zoals gaskachels, maar dat wordt op advies van de brandweer niet toegestaan.

Een paar weken geleden wilde de burgemeester de Haagse Occupiers al weg krijgen op basis van de winterregeling voor daklozen, omdat het niet langer verantwoord zou zijn om in de kou in tenten te overnachten. De rechter was het daar in kort geding mee eens, maar stond wel toe dat er ’s nachts twee bewakers van Occupy op het Malieveld mochten blijven. Daardoor kon het kamp niet worden ontruimd.

Ook nu zijn de Occupiers niet van plan te vertrekken. Sterker, de betogers kondigen een ‘hete lente’ vol demonstraties aan. Hoewel ze elders in het land – al dan niet gedwongen – hun tentenkampen hebben opgebroken, heeft Den Haag de winter overleefd. Nu staan er nog zo’n twintig tenten op het Malieveld. Volgens Krutwagen verblijven gemiddeld ongeveer vijftien mensen permanent op het kamp. En dan is er nog een groep van enkele tientallen sympathisanten die regelmatig langskomt.

De burgemeester constateert dat de demonstranten het Malieveld steeds meer als hun eigen terrein beschouwen. Tijdens controles worden gemeente en politie „belemmerd” bij het houden van toezicht. Bovendien doen zich in „toenemende mate incidenten voor bij het Occupy-kampement, waarbij zelfs politieoptreden noodzakelijk is geweest”. Van Aartsen wil niet zeggen wat voor incidenten dat zijn. De Occupiers erkennen dat zich gedurende de afgelopen maanden het een en ander heeft voorgedaan. Maar ja, „wat kunnen wij eraan doen als hier om vijf uur ’s ochtends stomdronken stappers de toiletten komen omduwen?”, vraagt Krutwagen zich af. Dat er een toename van incidenten zou zijn, noemt hij „complete lariekoek”.

Het protest heeft nog wel degelijk een ‘tijdelijk karakter’, stelt Krutwagen. „Ik snap het ongemak over de duur van de demonstratie wel, maar daar gaat de burgemeester niet over. Hij wil ons grondrecht van demonstreren aantasten. Wij gaan pas weg als we ons doel bereikt hebben.” Dat doel is, kort samengevat: „Als de banken en bestuurders hun verantwoordelijkheid nemen en de problemen werkelijk aanpakken en niet alleen maar symptomen bestrijden.” Terwijl de oplossingen zo „simpel” zijn, zegt milieuonderzoeker en ondernemer Krutwagen (45). „Banken moeten kunnen omvallen. Daarom moet je ze splitsen in spaar- en investeringsbanken. Die laatste moeten kunnen omvallen, die eerste niet.”

Maar na 4,5 maand kamperen is dat punt wel gemaakt, toch? Krutwagen erkent dat de strekking van dat verhaal inmiddels bekend is bij een groot deel van de bevolking, die Occupy zegt te vertegenwoordigen. „Kennelijk is het besef niet voldoende, want er zijn nog altijd geen besluiten genomen. Er is en blijft een luis in de pels nodig, en dat is Occupy”, zegt Krutwagen. Hoe lang Occupy nog „nodig” is, durft hij niet te zeggen. Teun Wolzak (64), sympathisant van de Occupy-beweging: „Het kamp is niet het doel, maar een middel om onze idealen te verwezenlijken. Nu dreigt ons instrument ons uit handen te worden geslagen.”

Evenementenbureaus hebben Van Aartsen verteld dat zij zich zorgen maken over de aanwezigheid van Occupy op het Malieveld. Maar volgens de Occupiers zijn die zorgen ongegrond: zij willen best opschuiven voor bijvoorbeeld de City Pier City-loop op 11 maart. Krutwagen: „Wij willen er door overleg uitkomen, maar Van Aartsen zoekt steeds naar een nieuwe stok om ons te slaan.”

    • Brian van der Bol