Noord-Korea. Een strak georganiseerd avontuur

Presentatrice Floortje Dessing bezocht voor haar reisprogramma’s honderden exotische bestemmingen. Maar één land leek ook voor haar lange tijd onbereikbaar: Noord-Korea. Tot de presentatrice afgelopen zomer ineens toestemming kreeg om voor het BNN-programma 3 Op Reis naar het hermetisch gesloten Aziatische land af te reizen.

„In het westen hebben we Noord-Korea lang geleden in de ban gedaan”, zegt Dessing. „Het land wordt op alle mogelijke manieren geïsoleerd. Uit angst om het vreselijke dictatoriale regime te steunen of armoede en honger te zien, reizen maar zelden westerse toeristen naar het land. Maar daarmee treffen we de machthebbers echt niet. De enigen die de dupe worden van onze ban zijn de inwoners.”

Dessing vertelt dat een praatje met een toerist voor de Noord-Koreanen een van de weinige manieren om in contact te komen met de buitenwereld. „De bevolking wordt op alle mogelijke manieren onwetend gehouden. Ze hebben geen tv, geen internet en telefoons werken alleen in het land zelf. Als reiziger kun je prima in contact komen met de inwoners en hun verhalen horen. Er is vreselijk veel mis in het land, maar er is ook een hele andere kant; die van gewone mensen die hun dagelijkse leven leiden. Het zou de mensen in Noord-Korea goed doen als er meer toeristen heengaan.”

En dat blijkt makkelijker om er te komen dan veel mensen denken. Je kunt bij een reisbureau gewoon een trip boeken. Dessing: „Je moet er wel rekening mee houden dat je een compleet uitgestippelde reis boekt. Alles staat vooraf vast. Van waar je heen gaat, tot wanneer en waar je eet en slaapt. Je reist met minibusjes volgens een vaste route door het land. Het is niet de bedoeling dat je onderweg even uitstapt, dat mag alleen op afgesproken plekken. En je krijgt altijd twee gidsen mee. Dat is praktisch, maar heeft natuurlijk een achterliggende reden. Je wordt in de gaten gehouden, maar het voelde niet zo ‘Big Brother is watching you’ als ik had verwacht. Ook krijg je als toerist geen Noord-Koreaans geld. Dat is verboden. Je betaalt alles vooraf. Een reis naar Noord-Korea is een strak georganiseerd avontuur. Je kunt trouwens niet het hele jaar door naar Noord-Korea. In de winter laten ze geen toeristen toe.”

Noord-Korea is geen land om lekker vakantie te vieren, volgens Dessing. „Je moet alleen gaan als je oprecht geïnteresseerd bent in de cultuur en het volk. Een van de highlights is de hoofdstad Pyongyang. Bezoek daar het prachtige museum over de Koreaanse Oorlog. Het is fascinerend om de Noord-Koreaanse kant van het verhaal te horen. Ook het grensgebied met Zuid-Korea is enorm indrukwekkend. Het is de zwaarst bewaakte grens ter wereld. Een aanrader is ook een bezoek aan de Mass Games, het grootste menselijke spektakel op aarde.”

„Dieptepunt is natuurlijk de wetenschap dat mensen vreselijk lijden onder het regime. Toch vond ik het land veel menselijker dan ik had verwacht.”

    • Joeke Berg