Nóg een PvdA-vrouw, op de valreep: Lutz Jacobi

Op de valreep heeft zich naast Nebahat Albayrak nóg een vrouw gemeld voor de strijd om het leiderschap bij de PvdA: de Friese Lutz Jacobi heeft zich kandidaat gesteld.

Met Lutz Jacobi, woordvoerder milieu in de Tweede Kamer, zijn er nu vijf PvdA’ers die de komende weken de strijd om het leiderschap gaan voeren: haar concurrenten zijn Diederik Samsom, Martijn van Dam, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak. Als laatste en nét op tijd voor de deadline, vanmiddag om 12.00 uur, heeft Jacobi (56) de honderd benodigde handtekeningen van leden ingeleverd. Jacobi is Tweede Kamerlid sinds november 2006. Daarvoor was ze onder andere directeur van de GGD Friesland.

Lutz Jacobi kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 ruim vijfduizend voorkeurstemmen. Ter vergelijking: Albayrak had er, als eerste vrouw op de verkiezingslijst, bijna 130.000. Diederik Samsom had er bijna 11.000 en Ronald Plasterk 32.000. Martijn van Dam scoorde het slechtst met bijna 1.800 voorkeurstemmen.

Jacobi was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Van ándere PvdA-vrouwen is bekend geworden dat ze zich niet beschikbaar stelden voor het leiderschap, mede omdat met Nebahat Albayrak zich al een vrouw kandidaat had gesteld. Mariëtte Hamer zei daarover: „Ik heb erg getwijfeld. Het was voor mij onverteerbaar geweest als mijn partij geen vrouw naar voren had geschoven.”

Vanaf morgen gaan de vijf kandidaten met elkaar in debat, in ieder geval in Groningen, Rotterdam en Eindhoven.