Nieuw productiehuis Rotterdam

In Rotterdam wordt een productiehuis opgericht voor nieuwe theatermakers, Het Productiehuis geheten. Dat is opmerkelijk, omdat de 22 bestaande, door het Rijk bekostigde productiehuizen volgend jaar hun subsidie verliezen waardoor naar verwachting een deel verdwijnt.

Het nieuwe productiehuis is een initiatief van Louis Lemaire, directeur en artistiek leider van Hofplein Rotterdam, waar onder meer het Jeugdtheater onder valt, de MBO Theaterschool en de Acteerschool Rotterdam, een hbo-opleiding. Hij bekostigt het nieuwe productiehuis door zijn eigen medewerkers – regisseurs die nu jaarlijks een tiental theaterproducties maken met hun leerlingen – minder te laten werken. Zij zullen loon inleveren.

Op die manier kan Lemaire jaarlijks ruimte bieden aan zes tot acht theaterproducties van jonge makers die elk een voorstelling van zo’n drie kwartier kunnen maken. „We kunnen ze de drie zalen van onze Theaterschool aanbieden en andere voorzieningen”, zegt Lemaire. „Bovendien kunnen we de jonge makers goede begeleiding geven, want doceren is ons vak.” Voorwaarde is dat studenten van zijn opleidingen meedoen aan de producties.

Lemaire kwam op het idee toen hij vorig jaar begreep dat de bestaande productiehuizen geen rijkssubsidie meer krijgen. „Ik was er ziek van. Zo moet je niet met talent omgaan, jonge makers moeten kunnen laten zien wat ze kunnen. Daar wil ik aan bijdragen door zelf in te schikken, al is dit maar een druppel op een gloeiende plaat.” Lemaire maakt in maart een rondgang langs de theaterscholen om zijn productiehuis onder de aandacht te brengen.

Louis Lemaire (70), die zijn carrière begon als schrijver, cabaretier en acteur, richtte in 1985 het Hofplein Jeugdtheater op. Later begon hij nog de Theaterhavo/vwo, de MBO Theaterschool en de Acteerschool. Op de scholen zitten in totaal 5.000 leerlingen. De theatervoorstellingen van de verschillende opleidingen trokken vorig jaar zo’n 80.000 bezoekers.

    • Birgit Donker