Nederland steunt kandidatuur tweede termijn Van Rompuy

Nederland steunt de Belg Van Rompuy in zijn ambitie een tweede termijn als EU-president aan te gaan. Foto Reuters / Thierry Roge

Nederland staat achter de kandidatuur van de Belg Herman van Rompuy voor een tweede termijn als EU-president. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond gezegd in de Tweede Kamer.

Premier Rutte zei:

“Het kabinet steunt zijn kandidatuur van harte. Ik heb uitsluitend goede ervaringen met hem. Hij bekleedt een lastige positie, die vraagt om wijsheid en bescheidenheid. Over die combinatie beschikt hij.”

Van Rompuy is EU-president sinds eind 2009, wat inhoudt dat hij alle eurotoppen voorzitter. Van Rompuy is de eerste die deze post bekleedt. Vorige week maakte hij bekend dat hij een tweede termijn ambieert. Daarover moet een besluit vallen op de Europese top later deze week.

Van Rompuy heeft saai imago en cultiveert dat beeld bewust

Van Rompuy wordt door velen gewaardeerd, ook al heeft hij een wat saai imago. NRC-correspondent in België Caroline de Gruyter schreef onlangs in de krant:

Herman Van Rompuy geldt misschien als grijze muis. Maar tijdens de ernstigste crisis in Europa sinds tijden, speelt de Europese president wel klaar dat zijn mandaat wordt verlengd zonder dat daarover enige controverse lijkt te bestaan.

Volgens De Gruyter cultiveert Van Rompuy het beeld dat hij stoffig en saai is: het komt hem goed uit. Maar in werkelijkheid is hij het tegendeel. De Gruyter schrijft:

Hij is hartelijk, houdt van een glas bier en weet, ondanks zijn houterige motoriek, mensen op hun gemak te stellen. Hij motiveert medewerkers als geen ander – iedereen in Brussel wil voor hem werken. Maar hij is ook sluw, en hard genoeg om tegenstanders op afstand uit te schakelen. Zo stuurde de toenmalige Italiaanse premier Berlusconi hem een lijst hervormingen. Van Rompuy weigerde voor ontvangst te tekenen, totdat alles wat hij wilde erin stond.

    • Niels Posthumus